PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Megújult a gersekaráti művelődési ház

  nyomtatási kép

A Gersekarátért Baráti Kör több mint 50 millió forintot nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból az 1963-ban épített művelődési ház felújítására. A támogatásból beépítették a ház hátsó részének tetőterét, korszerűsítették és akadálymentesítették az épületet, átalakították a helyiségeket. A mostantól Integrált Közösségi és Szolgáltató Térként működő gersekaráti intézményt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatta fel szombaton:

"Mostanában mindenfelé karácsonyi csomagolópapírba burkolt cipősdobozokkal találkozom. Kollégák, rokonok, ismerősök töltik meg őket játékkal, könyvvel, édességgel, hogy egy-egy árva gyermeknek szerezzenek vele örömet. Ahogyan elnéztem az új értelmet nyerő, feldíszített dobozokat, arra gondoltam: de hiszen ez ugyanúgy működik, mint ahogyan az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek! Az IKSzT-k esetében is pontosan ez történik: új köntöst, új funkciókat kap egy épület azért, hogy örömet okozzon.

Azt gondolom, egy ilyen épület felújításakor érdemes lopva a gyerekre néznünk, és tanulnunk tőlük. Őket nem lepné meg sem a cipősdoboz, sem a művelődési ház átlényegülése. Nagy mesterei annak, hogy valamit valami egészen mássá alakítsanak.

Az ő kezükben egy egyszerű dobozból pillanatok alatt kincses láda, babaház, bábszínház vagy épp betlehemi istálló alakul. Ha egy hétköznapi asztalt leterítünk egy hétköznapi pokróccal, az a gyerekek számára ugyanúgy lehet indiánsátor, medvebarlang vagy űrhajó ahogyan időgép is.

Ez is emlékeztet az IKSzT-k működésére. Itt, Gersekaráton például a kialakított új helyiségek is folyamatosan átlényegülnek, az egyik órában zeneiskolai tanteremmé, a másikban ugróköteles edzőteremmé, azután kézműves kuckóvá, majd táncstúdióvá. Az ügyfélszolgálati pont egyszer a családokat, másszor a gazdákat, a vállalkozókat, megint máskor a fiatalokat szolgálja ki.

A helyek, terek nemcsak a gyermek számára jelenthetnek különlegeset. Mindannyian őrzünk az emlékezetünkben egy-egy régi osztálytermet, házat, nyaralót, templomi oltárt, egy padot a parkban, egy fát a parton - ami többet jelent önmagánál. Azért jelent többet, mert valami különleges történt ott velünk, valamilyen emlék, élmény kapcsolódik hozzá.

Kívánom, hogy a megújult gersekaráti közösségi tér is ugyanilyen legyen. Teljen meg programokkal, rendezvényekkel, eseményekkel, tervekkel, sikerekkel, élményekkel. Kívánom, hogy fiatal és idős, helyi és vendég, szervező és látogató egyaránt érezze magát jól itt, töltsön el kellemes perceket, és gyűjtsön minél több jó emléket.  Kívánom, hogy ez az épület a következő hónapokban, években számos átlényegülésen menjen keresztül, és szolgáljon otthonául minden gersekaráti kezdeményezésnek."