PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

I. Nemzeti Vidékfejlesztési Nap

  nyomtatási kép

"A mai rendezvényt csak jelképesen nevezhetjük első vidékfejlesztési napnak, hiszen akik ma itt vannak, sok-sok napot áldoztak már életükből a vidék szolgálatára" - nyitotta meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett I. Nemzeti Vidékfejlesztési Napot.

 "A jelenlévők számtalan módon dolgoztak a magyar vidékért - folytatta az államtitkár -, de mindannyiuk pályája egy kérdésfeltevéssel kezdődött: mit jelent számomra a vidék? Szerintem a vidék egyszerre gazdasági tér, élettér és kulturális tér is. Táj, amiben benne él az ember hagyományaival, értékeivel, kultúrájával együtt" - fejtette ki V. Németh Zsolt.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a rendezvényt szervező Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) főigazgatója, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára köszöntőjében kiemelte: szeretnék, ha a mai találkozó egy ünnep lenne, a vidékfejlesztők családjának ünnepe. Elmondta, az I. Nemzeti Vidékfejlesztési Napot hagyományteremtő szándékkal rendezték meg, remélve, hogy minden évben lesz mit ünnepelni.

A megnyitó után kihirdették a Szakmai Szaktanácsadási Központ cím nyerteseit: 14 pályázó, köztük egyetemek, főiskolák, kutatóközpontok és nonprofit társaságok kapták meg az elismerést. Az okleveleket V. Németh Zsolt államtitkár, Búsi Lajos helyettes államtitkár és Jávor András, az egy hete megalakult Országos Szaktanácsadási Bizottság elnöke adta át. A Szakmai Szaktanácsadási Központok olyan országos hatáskörű, speciális szakterületen működő szervezetek, melyek térítésmentesen biztosítanak információt a támogatott szaktanácsadási szolgáltatást végző tanácsadóknak és az akkreditált szaktanácsadó szervezeteknek.

Az I. Nemzeti Vidékfejlesztési Napot azzal a céllal rendezte a VKSZI, hogy a szakemberek egy közös fórumon megismerhessék egymás tapasztalatait, és megvitathassák a vidékfejlesztés aktuális kérdéseit. A program szekcióülésekkel folytatódott, melyeken a vidéki sportról és a turizmusról, az ismeretátadásról, a hagyományőrzésről és a közösségi gazdaságfejlesztésről is hallhattak az érdeklődők.

A délutáni beszélgetéseken meghívott vendégek vallottak arról, mit jelent számukra a vidék. Beer Mikós püspök, Andrásfalvy Bertalan volt művelődési és közoktatási miniszter, néprajzkutató, Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Ferenczi György zenész, Szarvas József színművész, Csatári Bálint, az MNVH elnöke és V. Németh Zsolt gondolatait ismerhette meg a közönség.

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár népzenei együtteséről, a Kármentőről, valamint a vidék jövőjéről beszélt. Kifejtette: az elmúlt egy-két év megmutatta, hogy a vidék életében fordulópontnak kell jönnie; számba kell venni, amink van, és jól kell felhasználni ezeket az erőforrásokat, anélkül, hogy másoktól várnánk segítséget. Erősíteni kell a helyi közösségek szerepvállalását a vidék fenntartásában, és olyan, XXI. században megerősödő példákkal kell ösztönözni őket, mint például a falugondnoki szolgálat.  

A Kármentőről elmondta: későn kezdett, és sohasem tanult igazán zenélni. Először furulyázott, majd citerázott, saját bevallása szerint ezen a hangszeren játszik a legjobban. Később kipróbálta a cimbalmot, majd a Kármentő kedvéért 15 éve a nagybőgőt. Az államtitkár be is mutatta tudását: zenekara és a Nefelejcs néptáncegyüttes közös műsora zárta a vidék ünnepét. 

 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája