PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Megújult a solti piac

  nyomtatási kép

Solt önkormányzata több pályázati forrásból és önerőből összesen 28 millió forintból újította fel, és bővítette fedett csarnokkal a helyi piacot. A fejlesztést V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára avatta fel. Az államtitkár elmondta, a Minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyi termékek a lehető legrövidebb úton kerüljenek a vásárlókhoz, s jövőre az új piacok nyitását támogató pályázatok is megjelennek.

Így Advent idején gyermek és felnőtt egyaránt azt számolja, hányat kell még aludni Karácsonyig. Hány napot kell még munkával, ügyintézéssel, szervezéssel és készülődéssel tölteni, amíg végre elcsendesedhetünk, együttlehetünk a szeretteinkkel és átadhatjuk az ajándékokat. Az Advent azonban nemcsak a várakozásról szól, hanem arról is, hogy a karácsonyig elkövetkező napokat megtöltsük tartalommal. Ezt tették a soltiak is a mai nappal: értelmet adtak neki. Ma felavatjuk a felújított piacteret, s ezzel egy kicsit megkönnyítjük az ünnepi várakozást: már most kibontunk egy nagy, közös ajándékot, és együtttöltjük az időt barátinkkal, szomszédainkkal, szeretteinkkel - mondta ünnepi beszédében az államtitkár.

Ezt a felújított piacot ugyanúgy meg kell majd tölteni tartalommal, ahogyan a várakozás napjait. És itt most nem kizárólag a minden igényt kielégítő, jó minőségű árura és a segítőkész árusokra gondolok. Valami többre, valami megfoghatatlanra. Olyasmire, amit az ókori rómaiak ismertek igazán. Ők a piacot "forum"-nak hívták, de nemcsak vásárteret értettek alatta, hanem nyilvánosságot, találkozóhelyet is - tette hozzá V. Németh Zsolt, majd utalt a történelmi Solt vásártartási hagyományaira is.

A jó piac mozgalmas, izgalmas, élettel teli. A jó piacon nemcsak ételreceptek cserélnek gazdát, de életreceptek is. Élmények, emlékek, hírek keringenek a levegőjében, hagyományok öröklődnek rajta nemzedékről nemzedékre - mondta az államtitkár Csukás István versét idézve:

 "Járom a piacot gyerekes áhítattal,

kóválygok föl-alá, kinyitva minden

érzékszervemet, ízlelek, látok, szagolok

és tapogatok és fülelek is kofa-szót,

háziasszony-zsörtölődést, elharsogott titkos

ételreceptet: csak magának, aranyoskám,

és tegyen bele bazsalikomot is!"