PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Értéket és munkahelyet teremt a zöldség-gyümölcs ágazat

  nyomtatási kép

Magyarországnak minden adottsága megvan a kertészeti ágazat fejlesztésére - jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) csütörtöki évértékelő rendezvényén.

A mezőgazdaság feladata nemcsak az, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerekkel lássa el az országot, hanem az is, hogy a termeléssel fenntartsa a jó környezetet, a kultúrtájat és a közösségeket. Ezért fontos a kertészet támogatása, amely magas munkaigényével növelheti a foglalkoztatást - emelte ki az államtitkár.

Az ágazatban különösen fontos a fogyasztói bizalom fenntartása - folytatta V. Németh Zsolt. A tavaszi E-coli járvány megmutatta, milyen károkat tud okozni az információs társadalom, ahol a pontatlan vagy valótlan hírek az egész zöldségágazat válságát okozták. A fogyasztók bizalmának helyreállítása és a helyi piacok megerősítése segíthet a hasonló válságok megelőzésében.

Az államtitkár előadásában kitért azokra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból finanszírozott pályázatokra, amelyek a kertészeteket támogatják. Nyáron a gyümölcsültetvények korszerűsítésére volt lehetőség, a 2 milliárd forintos keretből a vegyes gazdálkodást folytató, vagy évelő növényeket termesztő gazdálkodók igényelhettek forrást. 2012. január 1-jén nyílik a kertészetek felújítását, bővítését segítő pályázat. A mezőgazdasági termelők, zöldség-gyümölcs termelői csoportok épületek, tárolók építésére, felújítására és az energiaellátást biztosító berendezésekre kérhetnek támogatást. A következő év első felében új pályázat nyílik: a nem mezőgazdasági tevékenységgé diverzifikálás az agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozását támogatja majd 7 milliárd forintból. Erre példa lehet, ha egy gyümölcskertészet pálinkakészítéssel is foglalkozni kezd.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke évértékelő beszédében elmondta: bár ellentmondásos évet zárt a zöldség-gyümölcs szektor, a mezőgazdaság legfejlődőképesebb ága a kertészet, amely kiemelkedő eredményeket érhet el a foglalkoztatásban és az értékteremtésben.

 Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

 Fotó: Pelsőczy Csaba