PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Vitrinben 2011 legjobb pálinkája

  nyomtatási kép

Szent Miklós ünnepén a Mezőgazdasági Múzeum sem maradt ki az ajándékozottak köréből. Ma újabb nemzeti kinccsel gazdagodott a "Pálinkás vitrin". Fazekas Sándor elhelyezte a gyűjteményben az ország idei győztes pálinkáját, amely az Agárdi Pálinkafőzdében készült. A nyertesnek V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, pálinkalovag is gratulált.

Felmenőink annyira megbecsülték a pálinkát, hogy a falitékában tartották a Bibliával, a gyógyszeres üvegcsékkel és más becses tárggyal együtt. Szent Miklós napján a verseny győztes itala is méltó helyre kerül,  az Agárdi Pálinkafőzde szilvapálinkáját ezentúl a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Pálinka vitrinjében őrzik - mondta a vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor köszöntőjében kiemelte: a tárca támogatja az értékmentést, a minőségi, őshonos növények, gyümölcsfák megőrzését, a hagyományok átörökítését. A jó pálinkában félreérthetetlenül felismerhető  a gyümölcs  aromája,  ezért a régi fajták  elterjedésével újabb és újabb  párlatokkal színesedik a kínálat.  A jövedéki törvény módosítása lehetővé tette, hogy ma már saját gyümölcspárlatunkkal kínálhatjuk a vendégeinket. A különleges, egyedi főzési eljárások, a titkos családi receptek így továbbra is fennmaradnak. A jövedéki törvény és a kistermelői rendelet módosítása lehetővé tette, hogy a magyar emberek az európai gyakorlatnak megfelelően szabadon döntsenek a saját gyümölcseik felhasználásáról, akár lekvárról, akár pálinkáról legyen szó - mondta a miniszter az ünnepélyes ceremónián.

A tárca határozott lépéseket tett a pálinka védelmében: ötven százalékkal nőtt a gyengébb minőségű, aromás szeszesitalok jövedéki adója. A törvénymódosítás célja, hogy azokat a szeszes italokat hozza kedvezőbb helyzetbe, amelyek gyümölcsből készülnek és  kiemelkedő a minőségük. A magánfogyasztásra szánt, legfeljebb 50 liter pálinka főzésekor már nem kell jövedéki adót fizetni. Ez segíti a lehullott, vagy a frissen fel nem használt gyümölcs és a kipréselt szőlő törkölyének házi felhasználását.

 A pálinka mellett a többi gyümölcskészítmény, a lekvárok, szörpök, gyümölcslevek is előnyt élveznek az utánzatokkal szemben.

A minisztérium a pálinkaversenyek védelmére rendeletet hozott, hogy a nemzeti ital hírnevét színvonalas, nemzetközileg elismert rendezvényeken erősítsük. Ilyen megmérettetés volt a 19. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyen a legfinomabb nedűket kóstolhatták, vásárolhatták meg az érdeklődők. A versenyre 791 pálinkával neveztek, a bíráló bizottság 86 aranyérmet és 20 champion díjat osztott ki. Ez utóbbiak közül került ki győztesként az ország legjobb pálinkája.

Lovász Sándor 2008 óta szervez pálinka versenyeket hazánkban. Tervei között szerepel, hogy 2012-ben Magyarország rendezze meg az első Pálinka-, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupát.

 (Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)