PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Egy családi vállakozás megtalálta a helyét Szegváron

  nyomtatási kép

Mérföldkőhöz ért a Ternai zöldségtermelő, -feldolgozó és -kereskedő Kft. és Szegvár Nagyközség is, amikor szombaton átadták a vállalkozás új zöldségfelvásárló és értékesítő telepét. Az épület hűtőkamrákat, napi göngyölegtároló, manipuláló teret, expediáló irodát, szociális blokkot valamint fedett áruátvételi helyet tartalmaz, az ott folyó munka pedig több  tíz ember foglalkoztatására ad lehetőséget, hozzájárulva ezáltal ugyanennyi család megélhetéséhez. A kertészet korszerűsítését célzó uniós támogatásból megvalósított telepet V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatta fel:

Jókai Anna azt írja: A növények megtalálják a helyüket. Forróságban az egyik, kövek között. A másik félig hó alatt, dermesztő szelekben. Ezen múlik talán minden. Felismerni a senki másra nem érvényes, személyre szóló utasítást. Ami a növények életében ilyen magától értetődő, az az embereknek, vállalkozásoknak már sokkal nagyobb megpróbáltatást jelent. Megtalálni a helyünket, megtalálni azt a területet, ahol jól érezzük magunkat, ahol hasznosak és sikeresek lehetünk, ahol a nehézségek csak kihívást és nem akadályt jelentenek.

A Ternai Kft.-nek sikerült megtalálnia a helyét. Fizikailag is, itt, Szegváron; és a munka területén is a zöldségtermelés, -feldolgozás, kereskedés ágazatában. Ez talán nem meglepő egy olyan családi vállalkozás esetében, ami hosszú évek óta növényekkel foglalkozik, hiszen az állhatatos, fegyelmezett munka során nap mint nap tanulhattak valamit a növényektől, a természettől. Megtanulhatták, hogy a magban ott rejlik az egész növény, csak megfelelő körülményeket kell biztosítani ahhoz, hogy kibontakozzék. Egy családi vállalkozásnak is megvan a magja: a kitartás, az összetartás, az elhivatottság, a bátorság, a kreativitás. Ahogy a magban ott a növény, úgy ezekben az adottságban, tulajdonságokban is megvan a sikeres jövő ígérete.

Azt is megtanulhatták, hogy gyökér nélkül elpusztul a növény. Ugyanígy egy vállalkozás is gyökereiből nyer erőt: a családi értékrendből, a tradíciókból, a gazdálkodási hagyományokból. Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként bízom benne, hogy a mai Magyarországon egyre több családi vállalkozás találja majd meg a helyét és útját a hagyományokra építve, összefogással és kitartással. Mi, a Vidékfejlesztési Minisztériumban pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy a terveik megvalósításához, növekedésükhöz szakmai segítséget, jogszabályi hátteret és anyagi forrásokat biztosítsunk.

Egy kortárs amerikai író egyszer az élőlényekhez hasonlította a vállalkozásokat. Azt mondta, "egy vállalkozás nem képes talpon maradni ma, ha csak azt ismétli, amit tegnap csinált", ha nem növekszik, nem fejlődik, akkor nem él tovább. A Ternai Kft.-t nem fenyegeti ez a veszély, hiszen folyamatosan gyarapodik. Ennek a gyarapodásnak az egyik állomását ünnepeljük ma, amikor az új, támogatással és önerővel megvalósult telephelyét adjuk át.

Gratulálok nekik ehhez, és kívánom, hogy a jövőben is sikerrel folytassák munkájukat, megélhetést nyújtva sok családnak és minőségi termékeket nyújtva a partnereiknek.