PROGRAMNAPTÁR
2024. június 24. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Érkezés és indulás - új közösségi tér Iszkaszentgyörgyön

  nyomtatási kép

Iszkaszentgyörgy több mint 50 millió forintot nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program közösségi terek kialakítását segítő pályázatán. A támogatásból felújították és kibővítették a település központjában álló szolgáltatóházat: irodát, könyvtárat, egyesületi helyiséget és oktatótermet alakítottak ki. Továbbra is az épületben működik a posta és a gyógyszertár. Az udvaron kapott helyet a piac, ahol helyi termékeket árulhatnak a termelők. A megújult épület átadásán Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, Jari Vilén, Finnország nagykövete is részt és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is részt vett.

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy hosszú út után megérkezünk valahová. Ilyenkor egyszeriben tájjá válik a térkép és szállássá a megadott cím - kezdte köszöntőjét V. Németh Zsolt. Amikor megérkezünk Iszkaszentgyörgyre, már nem GPS koordinátákkal határozzuk meg a helyünket, miszerint északi szélesség 47. fok, keleti hosszúság 18. fok. Helyette azt mondjuk: itt vagyunk a Bakony kapujában, ahol a hegyek és a vizek összeérnek. Amikor becsukjuk a térképet, az útikönyvet, és kinyitjuk a szemünket, nem 76,67 fő/km2 népsűrűségről beszélünk. Azt mondjuk, itt nyitott, barátságos emberek élnek, független attól, hogy családjuk évszázadok óta szentgyörgyi vagy csak néhány éve szerettek bele a településbe.

Ehhez a megérkezés-érzéshez hasonlít az is, amikor végre felavatunk egy közösségi épületet. Nem a műszaki átadásra vagy a használatbavételi engedély kiállítására gondolok, hanem a mostani ünnepi eseményre, amikor vigyázban állunk, meghallgatjuk a Himnuszt, átvágjuk a nemzeti színű szalagot, amikor tapsolunk, koccintunk, gratulálunk - tette hozzá.

 

Ilyenkor nem nyílászárókról beszélünk, hanem nyitott kapukról és világra nyíló ablakokról. Ilyenkor nem hőszigetelt falakról szólunk, hanem az otthon melegéről. Nem rámpáról, hanem esélyről és egyenlőségről; nem padlóról, hanem biztos alapokról. Ilyen megérkezés ez a mai alkalom is. Célba érés a tervezés, a pályázás és az építkezés után. De ugyanakkor egy új indulásnak is a szemtanúi lehetünk ma. Egy folyamat elején állunk. Magyarországon most 635 település régi épülete újul meg, hogy modern közösségi és szolgáltató térként erősítse újra a vidéki közösségeket - folytatta az államtitkár.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként számos ilyen átalakulást volt alkalmam látni. Amikor a számokból, négyzetméterekből, összegekből, határidőkből hirtelen tervek, remények, lehetőségek bomlottak ki. Amikor személyesen láthatom ezt az átváltozást, akkor érzem igazán, milyen fontos, hogy a vidéki települések visszakapják közösségi színtereiket. Hogy legyen valami, ami kiegészíti az iskolát, a templomot, a hivatalt, az orvosi rendelőt. Hogy legyen egy hely, ahol a település lakói, különböző csoportjai találkozhatnak, együtt találhatnak megoldást a problémákra, közös terveket szőhetnek, ahol szorosabbra fűzhetik a szálakat egymás között. Miközben ezek a kis közösségek erősödnek, lassanként megerősítik a községet, a térséget, a magyar vidéket, az egész országot, s rajta keresztül Európát is. Köszönöm, hogy Iszkaszentgyörgy is részt vesz ebben az építkezésben, és köszönöm, hogy én is részt vehetek az ünneplésükben - zárta gondolatait V. Németh Zsolt.