PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Kultúráról és vidékfejlesztésről az "ART? Használ!" konferencián

  nyomtatási kép

A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, nem is őrizni, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket - elevenítette fel Sebő Ferenc szavait V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán az "ART? Használ!" című művészeti konferencián, Budapesten.

Az amatőr művészeti tevékenységekről szóló tanácskozást a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus (MMIKL) Művészeti Tanácsa szervezte. Borbáth Erika, az intézet igazgatója elmondta: a konferencia célja, hogy választ találjon arra, mi a művészet szerepe a közösségek életében, illetve hogyan segítheti az állam és a gazdaság az amatőr művészeti tevékenységeket.    V. Németh Zsolt a kultúra és a vidékfejlesztés kapcsolatát bemutató előadásában kifejtette: a vidék nemcsak gazdasági tér, hanem élettér és kulturális tér is. A Vidékfejlesztési Minisztérium célja megőrizni a tájban az embert és annak kultúráját, hagyományait, ezért a tárca több programmal is támogatja a vidéki kulturális és épített örökség megőrzését.

Az egyik legfontosabb feladat a közösségi intézmények megerősítése. Ezt segíti az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek (IKSZT) kialakításának támogatása, mely talán a legnagyobb kulturális intézményfejlesztési program Magyarországon - emelte ki az államtitkár. Az IKSZT-k a XXI. század igényeinek megfelelő művelődési házak, melyek sajátos feladatokat látnak el: egyszerre működnek kulturális, közigazgatási, közösségi és vállalkozásfejlesztési központként.

Fel kell mérni a helyi értékeket is, ennek a hungarikum törvény adhat majd lendületet, melyet tavasszal fogadhat el az országgyűlés - folytatta V. Németh Zsolt. Elmondta azt is, hogy eddig összesen 871 pályázatot adtak be vidéki örökség megőrzésére, zömében templomfelújításra kértek támogatást a pályázók. A februárban induló új fordulóban az elbíráláskor nagyobb hangsúlyt kap majd a népi építészet támogatása.      

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Fotó: Pelsőczy Csaba