PROGRAMNAPTÁR
2024. június 25. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Hungarikum Napok Tihanyban

  nyomtatási kép

A vidékfejlesztés alappilléreit a helyi értékek adják, amelyeket védeni kell, ugyanis vidékmegtartó erejük van - jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szombaton, a tihanyi Hungarikum Napokon.

V. Németh Zsolt hozzátette: fontos, hogy a vidéki ember munkája jövedelmezőbb legyen, így megtalálja megélhetését szűkebb hazájában, és ne néptelenedjenek el a falvak. Az államtitkár méltatta az agrárium termékeit, és kiemelte, a legtöbb hungarikumot ez az ágazat adja.

A parlament várhatóan a tavaszi ülésszakban fogadja el a hungarikumok védelméről szóló törvényjavaslatot - mondta Horváth Zsolt országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta, a törvényben nem lesz tételesen felsorolva, mik a hungarikumok. A törvény azt fekteti le, milyen objektív minőségi feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy egy termék, szellemi érték, vagy egy hagyomány hungarikum legyen.

Horváth Zsolt ismertette azt a képzeletbeli piramisrendszert, melynek csúcsán a nemzet kincsei, alján a helyi értékek szerepelnek majd. Nem jelent minőségi megkülönböztetést, hogy az adott érték a piramis melyik szintjére kerül - tette hozzá.

A Hungarikum Napokon a gyakorlatban is bemutatták a magyar és a balatoni hagyományokat: három csapat mérhette össze tudását disznóvágásban, látványsütésben és hungarikum ételek készítésében. A sztároknak, az újságíróknak és a hungarikum csapatnak is egy-egy százkilós disznót kellett feldolgoznia, majd az általuk választott étket elkészítenie. A csapatok munkáját nyírségi böllérek segítették. Az elkészült fogásokat két szakács segítségével V. Németh Zsolt zsűrizte.

 Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája