PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Megtalálták a régió legjobb kajszibarack pálinkáját Kecelen

  nyomtatási kép

Negyedik alkalommal rendezték meg a Keceli Pálinka Ünnepet, ami Pálinka-, törkölypálinka- és párlatversenynek, Bor- és pálinka-szépségversenynek és a Dél-alföldi régió kajszibarackpálinka-versenyének is keretet adott.

 V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelő államtitkár és pálinkalovag szombaton a zsűri tagjaként értékelte a benevezett italokat és a kiskőrösi Terpák Jánosnak ítélte a Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját.

Ugyan mire gondolt Babits Mihály, amikor az alábbi sorokat írta: "ízesek, gömbölyűek, húsosak, levesek, aki egybe egyszer beleharapott, azt hiszi, rögtön a hetedik mennyországba röpül, és nemcsak a szájával érzi a zamatot, hanem mindenét elönti az ízes puhaság"?

Nem nehéz kitalálni, hogy az imént a IV. Keceli Pálinka Ünnep egyik főszereplőjéről, a barackról beszéltem. Egy olyan különleges gyümölcsről, amiről az épp ma 128 éve született Babits még egy igazi tündérmesét is írt.  Hogy épp abban a mesében mi lett a barack sorsa, az itt és most nem is érdekes, a barackokkal ugyanis folyton varázslatos tündérmesék történnek meg - mondta az államtitkár köszöntőbeszédében

Lehet belőlük baracklekvár, barackkompót, barackfagylalt, barackjoghurt, barackfánk vagy barackfelfújt. A szóló szőlővel és a mosolygó almával együtt szerepelhetnek Benedek Elek meséjében, a csengő barack szerepében. De mi, akik itt vagyunk, mind tudjuk, hogy az egyik legszebb dolog, ami egy barackkal történhet, hogy illatát és zamatát cseppfolyósítják és palackba zárják, azaz pálinkát főznek belőle. Méghozzá jó pálinkát. Jobbnál jobbakat. Amiket aztán meg is lehet mérettetni a Dél-alföldi régió pálinkaversenyén - tette hozzá.

Izgalmas volt a gyümölcsök útja a fától a pálinkafőzőn át a palackig, de legalább ilyen kalandos a magyarországi pálinkafőzés története is. Ha úgy tetszik, - Babits szavaival élve - igaz tündérmese, - mindenféle varázslatokkal és rejtelmekkel. Elvarázsolt gyümölcsösökkel, elátkozott gazdaságokkal, gonosz mostohákkal, legkisebb királyfikkal, bátorsági próbákkal, nehézségekkel, rosszakarókkal, segítőkkel, s végül elnyert királylány-kezekkel és fele-királyságokkal.

Úgy alakult, hogy országgyűlési képviselőként, vidékfejlesztésért felelős államtitkárként, majd a pálinka lovagjaként magam is szereplője lettem ennek a mesének. Ennek az egyik legszebb velejárója, hogy lépten-nyomon új mesehősökkel és mesés fordulatokkal találkozhatom. Kis családi gazdaságokkal, kincseket rejtő stelázsikkal, életre kapó falvakkal, lelkes és érdeklődő emberekkel, s nem utolsó sorban finomabbnál finomabb pálinkákkal.

Itt, Kecelen mindezt összesűrítve, három napba tömörítve, válogatva kaphatjuk meg, jó hangulattal és a verseny izgalmával fűszerezve. Jobb lélekmelegítőt nem is kívánhatnánk a közelgő téli estékre - zárta gondolatait V. Németh Zsolt.