PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Szabadidős övezet épül Magyarlak központjában

  nyomtatási kép

A Magyarlaki Kulturális és Hagyományőrző Egyesület 13,9 millió forint támogatást nyert az Európa Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból falumegújításra és -fejlesztésre. Az elnyert összeget a magyarlakiak egy településközponti szabadidős övezet kialakítására fordították. A pályázat megvalósítás három lépcsőből állt: kegyeleti parkká alakították a régi temetőt, szabadtéri játszóteret építettek, és sétaúttal kapcsolták össze a két területet. A fejlesztést vasárnap az ünnepi szentmisét követően V. Németh Zsolt államtitkár avatta fel, aki beszédében a szabad közösségi terek szerepéről szólt:

 "Miért is kell nekünk, embereknek szabad tér egész életünk során? Az óvodapedagógusok és az építészek ismerik a titkot. Az óvónők nem zsúfolják tele a csoportszobákat, mert tudják: a fantázia, a képzelet tere csak ott tud megnyílni, ahol fizikai tér is rendelkezésre áll. A gondolatoknak, érzéseknek teret kell adni a szó szoros értelmében. Térre van szükség ahhoz, hogy a gyermek megtalálja a saját helyét, és megtalálja a másikat, a játszótársát, barátját is - akár itt, az új játszótéren.

 Ahogy telik az idő, felcseperedik a gyermek, kamasz, fiatal felnőtt, majd szülő, nagyszülő lesz belőle, hozzászokik az egyre kisebb terekhez. Megtanul fegyelmezetten ülni az iskolapadban, az orvosi váróteremben, a zsúfolt buszon. De mindegy, milyen bölcs és tapasztalt, továbbra is szüksége van térre, ha gondolataiban, érzéseiben, emlékeiben szeretne elmerülni. A múltbéli történésekre és a szeretteinkre nem könnyű visszagondolni a zajos forgalmi dugóban vagy a házimunka közepette a rádió mellett. Az emlékezéshez is tér kell: szabad levegő, csend, tágasság, és egy-két tárgy, ami segít. Az építészek és a művészek tudják ezt, ezért építenek emlékházakat, emléktereket, ezért emelnek emlékműveket. Ezért kap Magyarlak is kegyeleti parkot.

A magyarlakiak gondoltak az életút elejére és a végére is, amikor a község központját tervezték. Számomra ez azt jelenti, hogy ezen a településen az elejétől a végéig le lehet élni egy boldog, teljes életet, és hogy itt minden generáció otthon érezheti magát. Kívánom, hogy ez mindig így maradjon!"