PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Századik születésnapján köszöntötték Teri nénit

  nyomtatási kép

November 19-én ünnepelte 100. születésnapját Tőke Béláné, Teri néni.  Nehéz korban született: tanúja volt világégéseknek, forradalomnak és rendszerváltásnak, s a családját sem kényeztette el a sors: Teri néni mégis mindig leküzdötte a nehézségeket, ma is derűs, békét és nyugalmat áraszt. November harmadik hétvégéjén a Vasi Megyei Idősek Otthonának vasvári intézményében meghatóan szép ünnepséggel köszöntötték.

Teri néni 1911. november 19-én Alsóújlakon látta meg a napvilágot földműves szülők gyermekeként. Szülei öt gyermeke közül egyedül érte meg a felnőttkort. 1930-ban házasságot kötött egy helyi gazdálkodóval, Tőke Bélával, s a családi birtokon több hold földön gazdálkodva folytatták a családi hagyományt. Teri nénit nem kényeztette el a sors: 1953-ban férjét megbízhatatlanság miatt internálták, ezután a fiatalasszonynak egyedül kellett szembenéznie a nehézségekkel és leküzdenie azokat. 1960-ban az államosítás során földjeiket elvették, férjének be kellett lépnie a TSZ-be. Teri néni otthon maradt, s a háztájit gondozta. Szabadidejében kézimunkázott, virágokat gondozott, s férjével közösen az alsóújlaki színi társulatban játszott. Szeretett férjétől 1979-ben kellett végső búcsút vennie. Frigyükből három gyermek született, de a sors az élet e területén is próbára tette őket: egyiküket korán elvesztették. Lányuk, Piroska 1934-ben született, 1937-ben fiuk, Frigyes, aki 1956-ban Amerikába ment. Azóta többször is járt itthon, s Teri néni is kétszer repülőre ült, hogy meglátogassa fiát és annak családját.  Négy unokája született: lányától Lajos és Szilvia, fiától István és Frigyes. Ma már 11 dédunokával és egy ükunokával is büszkélkedhet.

Teri néni egész életét Alsóújlakon élte, 2004 augusztusában költözött be a vasvári intézménybe, ahol most családja körében fogadta a gratulációkat. Vasvár polgárainak jókívánságait Kovács Tilda, a város polgármestere tolmácsolta. Mint mondta: ennyi évet csak az élhet meg, akinek a lelke fiatal marad, különösen, ha annyi nehézséget tartogat az élet számára, mint amit Teri néninek át kellett élnie. Majd a virágok és ajándékok között a miniszterelnök és a város köszöntő emléklapját is átadta az ünnepeltnek. V. Németh Zsolt, a térség képviselője  vidékfejlesztésért felelős államtitkár Böjte Csaba gondolatát idézte:

"Az élet azért van, hogy odaadjuk, (?) olyan, mint egy marék aranypor. Hatalmas érték, kincs. De hogyha nem adjuk oda valamiért, akkor kiperegnek a mindennapok az ujjaink közül."

- Ma azért vagyunk itt, hogy egy olyan életet ünnepeljünk, aminek 100 évét már odaadták a munkának, a családnak, a küzdelmeknek és az örömöknek.  Teri néni életének eddigi napjai nem peregtek le észrevétlenül: szülei, testvére, férje, gyermekei, unokái, dédunokái és ükunokája mind értékes pillanatokat kaptak az eltelt napokból. A száz év minden napja tovább él az ünnepelt munkájának és életének eredményeiben -mondotta.

"Nehéz is ilyenkor méltó szavakat találni a köszöntéshez. Azt tudom, hogy száz éve érte el először ember a déli sarkot, hogy száz éve építették az első hidroplánt. Tudom, hogy ha még köztünk lenne, ebben az évben ünnepelné századik születésnapját Básti Lajos színész, Rodolfo, a bűvész és Ronald Reagan, az Egyesült Államok 40. elnöke is.

Mindezek ellenére beláthatatlan, megfoghatatlan ez a 100 év. Számomra többet mondana el erről az időszakról, ha elmesélné, milyen volt az élet gyermekkorában, ha mesélne a gyermekeiről, a színjátszásról, az amerikai utazásról, a küzdelmekről, a sikerekről és az ünnepekről.

Csak hallgatnám, mik azok a kincsek, tapasztalatok, felhalmozott az elmúlt száz év során, s amivel ma is megajándékozza, gazdagabbá teszi a körülötte élőket.  Csak hallgatnám, s közben valamit megsejtenék az élet értelméről, a fontos értékekről, az idősek bölcsességéből.

Kedves Teri Néni!

Azt mondják, egy hegycsúcsról akkor igazán szép a kilátás, hogyha gyalog megyünk oda fel, megizzadunk, elfáradunk. Az Ön életében számos kihívást jelentő hegy volt, amit sikerrel meghódított. Kívánom, hogy a szép kilátást még hosszú éveken át élvezhesse, s ezeket az éveket ossza meg azokkal a szeretteivel és barátaival, akik csillogó szemmel hallgatják történeteit, emlékeit; akiknek szüksége van az Ön élettapasztalatára és bölcsességére. Isten éltesse sokáig!"

 Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte az ünnepeltet. majd Ágh Ernőné, s Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója adta át születésnapi jókívánságait. A szülőfalu lakóinak  jókívánságait Németh Tibor alsóújlaki polgármester tolmácsolta.  A köszöntők sorát a Kardos László Általános Iskola diákjainak jókívánságokkal teli zenés, verses műsora zárta.

Miközben Teri néni kedvesen fogadta a gratulációkat és koccintott az ünneplőkkel, begördült a hatalmas, tűzijátékkal díszített torta, tetején a megélt száz esztendőt jelképező gyertyával.