PROGRAMNAPTÁR
2024. április 16. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Szakmai Fórum Szabolcsban

  nyomtatási kép

Még összesen 33 milliárd forintos fejlesztési keret áll rendelkezésre a térségi LEADER egyesületeknek - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán Szabolcson, egy szakmai fórum előtt szervezett sajtótájékoztatón. A LEADER szervezetek összesen 830 célterület beruházásához kaphatnak támogatást, a rendezvények szervezésétől kezdve, nemzetközi kapcsolataik finanszírozásán át, a különböző vidékfejlesztési feladatokig

Az államtitkár hozzátette: a minisztérium azt szeretné, ha a jövőben a gazdasági fejlesztéseket részesítenék előnyben az egyesületek.

V. Németh Zsolt elmondta: jelentős a LEADER egyesületek érdeklődése a támogatási lehetőség iránt. Ezt az is bizonyítja, hogy a legutóbbi határidőig olyan mennyiségű pályázatot adtak be, amit a számítógépes rendszer nem volt képes befogadni. A vidékfejlesztési tárca rendeletmódosítással lehetőséget teremt arra, hogy valamennyi elkészült pályaművet be lehessen nyújtani.    

A sajtótájékoztatón az államtitkár szólt arról is, hogy ezekben a hetekben értékelik a mikrovállalkozások és a turizmus fejlesztésére beadott pályázatokat. A 7 milliárd forint összegű vállalkozás-fejlesztési keretre több mint 1200, míg a turisztikai 4 milliárdos keretre 1150 pályázat érkezett be. A Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan lehet a tartalékkeretből növelni a pályázók támogatási keretét.    

Az államtitkár hangsúlyozta: a pályázatok-elbírálását felgyorsították, az eddigi 14-16 hónap helyett fél éven belül döntenek, hogy a fejlesztési források minél hamarabb az érintettek rendelkezésére álljon. Minél előbb szeretnék lezárni az uniós támogatású pályázati lehetőségeket, hogy indíthassák a Széchenyi Terv programjait.    

A jövő évi pályázatok közül az államtitkár megemlítette a fiatal gazdák támogatását, a tanyák, illetve a tevékenységüket bővítő agrárvállalkozások fejlesztési lehetőségeit, valamint a mezőgazdasági utak helyreállításának segítését. A pályázati lehetőségeket januártól március végéig folyamatosan írják ki.    

A mezőgazdasági utak felújításánál megjegyezte, hogy az önkormányzatok és a gazdálkodók közösen pályázhatnak majd, s helyi építőanyagok felhasználásával, közmunkások segítségével tehetik rendbe a határban az utakat, megoldva a csapadékvíz-elvezetést is.  

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája