PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

V. Németh Zsolt Szkopjéban tárgyalt

  nyomtatási kép

Magyarország nagyra értékeli a Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport tevékenységét, hiszen az összhangban van a mezőgazdaság és a vidéki élet megújítására alkotott 10 éves magyar vidékfejlesztési stratégia törekvéseivel - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Délkelet-Európai Mezőgazdasági Miniszterek Munkacsoportjának ülésén, Szkopjéban. A találkozót a Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport (SWG) és a Macedón Köztársaság szakminisztériuma szervezte. 

 Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a magyar Kormány kész átadni tudását, tapasztalatait az EU-csatlakozás előtt álló országoknak.

A délkelet-európai mezőgazdasági miniszterek találkozójának célja a térségi együttműködések bővítése, a fejlesztések összehangolása. Magyarország ikerintézmény-fejlesztési programokban és FAO (az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete) projektekben vesz részt a térségben.

A FAO-val 2007-ben kötött megállapodás értelmében hazánk élelmiszerbiztonsági, vidékfejlesztési projekteket támogat kevésbé fejlett országokban, a délkelet-európai államok közül például Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban. Az ikerintézmény-fejlesztési program az Európai Unió támogatásával, a tagországok szakembereinek irányításával megvalósuló intézményfejlesztést jelent a tagjelölt vagy egyéb kedvezményezett országokban.

A Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport egy kormányközi szervezet, melynek tagjai a délkelet-európai államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Koszovó). A szervezet célja a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése folyamatos együttműködésben, regionális programok kidolgozásával. Magyarország a  nem tagja a munkacsoportnak, de a kooperáció bővítése érdekében több más állammal, így például Lengyelországgal és Németországgal együtt meghívást kapott a rendezvényre.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája