PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Fellendülhet az ökoturizmus a Gyöngyös patak völgyében

  nyomtatási kép

340 milliós turisztikai fejlesztést adott át V. Németh Zsolt kedden Szombathelyen. A Kámoni Arborétumban kialakított Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont szakmai konferenciáknak, rendezvényeknek, kiállításoknak és ismeretterjesztő foglalkozásoknak adhat otthont.

Stuart Wilde szerint "az élet nem küzdelem: inkább szelíd folyamat - haladás egyik ponttól a másikig; mintha egy napsütötte délutánon egy völgyben sétálna az ember." Az angol szerző akár itt, a kámoni arborétumban is megfogalmazhatta volna ezt a gondolatot. A természethez közel az ember úgy érzi: minden rendben van, mindennek megvan a rendeltetése a világban, s ha mindenki végzi a feladatát, akkor a dolgok csakis jól alakulhatnak - mondta beszédében V. Németh Zsolt

 Itt a haladás, a tanulás, a fejlődés nemcsak hasonlít egy kellemes sétához, hanem össze is köthető vele, sőt talán el sem választható tőle. Most, hogy felépült az Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont, még szorosabb lehet ez a kapcsolat. Szebb, méltóbb, inspirálóbb helyszínt el sem tudnék képzelni a szakmába vágó konferenciáknak, rendezvényeknek, kiállításoknak, ismeretterjesztő foglalkozásoknak. A természetről, a környezetről beszélgetni, kérdéseket feltenni, válaszokat találni, megoldásokat keresni éppúgy kellemes és kényelmes az arborétum tematikus tanösvényein, mint a korszerű oktatóközpont valamely termében - tette hozzá

A központ minden modern eszközzel fel van szerelve, amire csak szükség lehet, de tartalommal csak az emberek tölthetik majd meg. A ma 130 éve született Picasso szerint: "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." A művész pontosan tudta, hogy a fejlődéshez, haladáshoz elengedhetetlen, hogy a már meglévő válaszok mellé új kérdéseket tegyünk fel, új célokat fogalmazzunk meg, és új terveket szőjünk. Erre valóban képtelenek a számítógépek. Ehhez kíváncsi, gondolkodó, megismerni vágyó, érdeklődő emberek kellenek. És az kell, hogy ezek az emberek találkozzanak, leüljenek egymással, és beszélgessenek, tapasztalatokat cseréljenek, együttgondolkodjanak - mondta V. Németh Zsolt, aki kiemelte, a Kormány igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ösztönözze a falusi és az ökoturizmust, hiszen az ágazat fellendítheti a vidék gazdaságát és növelheti a foglalkoztatást.

"Az ismeretlen táj? A Gyöngyös patak völgyének bekapcsolása az Alpokalja fejlett aktív- és ökoturisztikai hálózatába" című program több intézmény összefogásával valósult meg. Szombathely, illetve Lukácsháza Önkormányzata, az Erdészeti Tudományos Intézet és az Alpokalja Turista Egyesület összesen 300 millió forintos támogatást kapott a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretéből, a projekt teljes költségvetése 340 millió forint volt.

A több helyszínt érintő fejlesztés kiemelt területe volt a Kámoni Arborétum, ahol a 800 m2-es Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont épült, valamint a lukácsházi Csömötei-hegy, ahol szabadidőparkot alakítottak ki, felújították a tájházat és a kilátót. Az arborétum és az Írottkő között kiépítettek egy 22 km hosszú túraútvonalat is, amely több látnivalót köt össze: a Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumot, a Herényi Kerékpáros és Kulturális Központot, illetve Gencsapáti és Lukácsháza nevezetességeit.