PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Körmend város születésnapja

  nyomtatási kép

Október 28-a fontos dátum a Körmendieknek: a város születésnapja. 1244-ben ezen a napon írta alá IV. Béla király kiváltságlevelét, amely a mai napig meghatározza önazonosságukat

Megünnepelték ezt minden évben, ahogy  az idén is. Most azonban egy picit másként, mint ahogyan eddig szokták.  Elkészült az új fôtér, a mellette húzódó út, a körforgalom. A város igazán szép ajándékot kapott születésnapjára!

Október 28-án 14 órakor Rápli Pál, a város fôépítésze nyitotta meg a Kölcsey Ferenc Gimnázium galériájában azt a Városkiállítást, amely egyben indulási pontja is  volt az úgynevezett "Site visit" programnak.  A  városlakók fôépítész által vezetett séta  keretében ismerkedhettek  meg a Szabadság tér kialakítási módjával.  16 órakor kezdôdött az ünnepi szentmise a Szent Erzsébet templomban, melyet  dr. Veres András megyéspüspök celebrált. Ezt  követôen a Batthyány Bandériummal és a Városi Fúvószenekarral az élén elindult a katolikus templomtól az ünnepi menet, hivatalosan is birtokba véve az utat a térig. Itt az elkészült körforgalmat ökumenikus szertartás keretében áldották meg a történelmi egyházak elöljárói. Ezt követôen  Bebes István, város polgármestere mondta el köszöntôjét, és adta át a városi kitüntetéseket és elismeréseket azoknak, akikre büszke lehet Körmend.

Ünnepi beszédet V. Németh Zsolt, a térség képviselője, vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott:

"Kedves Körmendiek! Kedves Vendégek!

Csomóponthoz érkeztünk ma, térben és időben egyaránt. Térben a felújított Bajcsy-Zsilinszky és Dr. Batthyány-Strattmann utcákon át a Szabadság térre, a körforgalmi csomóponthoz. Időben ahhoz a naphoz, amelyen 766 éve IV. Béla Király átadta Körmend városi kiváltságlevelét, és amelyen 141 éve megszületett Dr. Batthyány-Strattmann László.

Ha valóban csak egy kereszteződésről és egy dátumról volna szó, nem lennénk itt ennyien. Ez a csomópont azonban jelképes: összeköt, kapcsolatot teremt, magába sűrít időt és teret. Október 28-a nemcsak egy lap a kalendáriumban; a hely, ahol állunk, pedig nemcsak egy helyszín.

Körmend város központja nem puszta tér, hanem jelentéssel teli hely. Méghozzá abban az értelemben, ahogy azt Hamvas Béla gondolta. Szerinte a "térnek száma, a helynek arca van. (?) A tér mindig geometriai ábra. A hely mindig festmény és rajz, és nincs belőle több, mint az az egy. A térnek képlete, a helynek géniusza van. "

De mi is az a géniusz? A genius loci, a hely szelleme az a megmagyrázhatatlan érzés, ami egy-egy helyen a hatalmába kerít minket. Az adott hely különleges jellege, légköre, hangulata. Ami Körmenden is egyedülálló és összetéveszthetetlen.

Egy norvég építész szerint az építész feladata az, hogy a hely szellemének üzenetét megértse, és láthatóvá tegye. Az építészet célja, hogy a tereket jelentéssel ruházza fel, és ezáltal kapaszkodót nyújtson az ott lakóknak az élethez, a létezéshez, a valahová tartozáshoz. Ez a szép cél itt, Körmenden tökéletesen megvalósult.

A tér segít az embernek jelen lenni. Ezért egy lakóhely akkor jó, ha otthonos; egy iroda, ha praktikus; egy bálterem, ha ünnepélyes; egy templom, ha méltóságteljes. De milyennek kell lennie egy jó főtérnek, egy jó városközpontnak? Tulajdonképpen ugyanolyannak, mint egy jó városi ünnepnek. A városközpont épületei a földön állnak, de az ég felé nyújtóznak, ugyanígy a városi ünnep pillanatai is a múltra emlékeznek, de a jövőhöz adnak erőt. Ezen a téren és ezen a napon a múlt és a jelen szerves egészet alkot. Ezért képesek arra, hogy összehozzák a város lakóit, és hogy megőrizzék a város értékeit.

Körmenden IV. Béla városi kiváltságlevele nemcsak egy okirat, a szegények orvosának születésnapja nemcsak egy dátum, a megújult városközpont nemcsak egy közlekedési csomópont, épp ezért kézbe vennem a város meghívóját, és részt vennem a mai ünnepségen számomra sem csak protokoll. Ezt a sok "nemcsak"-ot pedig a körmendieknek köszönhetem-köszönhetjük, mert ők azok, akik a jelentéssel ruházzák fel, és tartalommal töltik meg a város múltját és tereit. Kívánom, hogy tegyék ugyanilyen jelentőségteljessé és tartalmassá Körmend jövőjét is!"

  A színpadi produkciók sorát a Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes kezdte meg, majd a Senior Néptáncegyüttes folytatta. A színes forgatagot a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Rábavirág csoportja követte. Az ôszi sokszínűséget, a Fran Palermo együttes fokozta, Megteltek a faházikók   is a a tér szélén, ahol forralt borral, punccsal, sült gesztenyével, egyéb ôszi finomságokkal melegíthették kezüket és lelkünket a körmendiek városuk születésnapján.

(Fotók: Jámbori Tamás)