PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Korszerű közösségi teret avattak Zalaszántón

  nyomtatási kép

Zalaszántó önkormányzata 52 millió forintot nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból, hogy a műemléknek nyilvánított Pethő Házban korszerű közösségi teret hozzon létre. Az Integrált Közösségi és Szolgáltató teret pénteken avatta fel V. Németh Zsolt államtitkár, aki Krúdy Gyula születésének 133. évfordulója alkalmából az írótól idézett.

"Ketten kellünk hozzá. Mindig. Ahhoz, hogy élni kezdjen egy gondolat, egy történet, egy érzés." Az író rámutatott, hogy hiába a korszakalkotó ötletek, világmegváltó gondolatok, nagyszerű egyéni kezdeményezések, ha nincs ott egy másik ember, akiben mindez életre kel, akivel együtt neki láthatunk az elképzelések megvalósításhoz.

Haladás, fejlődés tehát nincs találkozás nélkül, ahogyan közösség sincs nélküle. Találkozás pedig nincs helyszín nélkül. Ez a gondolatsor áll az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek mögött. Ezek az intézmények azért vannak, hogy teret biztosítsanak a találkozásra, a közös gondolkodásra, szórakozásra, tájékozódásra - mondta V. Németh Zsolt.

Zalaszántón számtalan jelképes helyszín van, ami nemcsak a találkozásra ad lehetőséget, de őrzi is a helyiek számára fontos értékeket. Ott lapul a történelmi múlt a Pethő kúria falaiban, a Tátika várának köveiben. Ott rejtőzik a béke, a boldogság és az elfogadás az Emberi Jogok Parkjában, a sztúpa lépcsőin. Ott bujkál a hagyományok tisztelete és a munka szeretete a tájházban. És ott van a zalaszántóiak jövőbe vetett hite is a templomban, a kápolnában - tette hozzá.

 Tartalmas, értékes helyszínek sorába állhat be ma ez a megújult közösségi intézmény. Bízom benne, hogy minden szempontból méltó lesz elődeihez, és ki is egészíti azokat a maga különleges feladatkörével: korszerű feltételeket biztosít a kommunikációhoz és a tájékozódáshoz, helyszínt biztosít a különféle közösségek, szerveződések működéséhez, teret ad a közösségi programoknak.

 Mert igaza volt Krúdynak: legalább ketten kellenek ahhoz, hogy egy gondolat életre keljen. De ahhoz, hogy ez a gondolat szárnyaljon, testet öltsön és megvalósuljon, ahhoz egy egész életteli, összetartó közösségre van szükség. Kívánom, hogy ez az IKSzT egy ilyen közösség otthona legyen! - zárta gondolatait az államtitkár.