PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Őrségi ízek és színek a VIII. Tökfesztiválon

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg szombaton a VIII. Nemzetközi Tökfesztivált Őriszentpéteren. A vendégeket a hétvégén tökmagolajütés, tökkirályválasztás, töklámpás-faragás, töklökő verseny és tökös ételek bemutatója várta Őriszentpéteren, Szalafőn, Apátistvánfalván és Magyarszombatfán és Kondorfán.

A 8-as Kínában szerencseszám, Japánban a régi idők szent számjegye, a számmisztikában az építkezés száma, a fektetett nyolcas pedig a végtelenséget jelenti. Nekem azonban hetek óta csak október 8-a és a nyolcadik Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál jut róla eszembe. Nem csoda, hiszen az elmúlt egy év rövid volt ahhoz, hogy a tavalyi fesztivál ízeit, színeit és hangulatát elfelejtesse velem, de ahhoz épp elég hosszú volt, hogy mindezt mostanra már hiányoljam - üdvözölte a fesztiválozókat V. Németh Zsolt.

Úgy alakult, hogy vidékfejlesztésért felelős államtitkárként folyton eszembe juttatja valami az Őrség ízeit, s velük együtt az őriszentpéteri tököt. Amikor lehetővé tettük, hogy a helyi gazdák termékei könnyedén eljussanak a helyi fogyasztókhoz a helyi piacokra és a helyi közétkeztetésbe, hát persze, hogy rögtön láttam a sorjázó színes tököket a standokon és a helyi tökből készült ízletes főzeléket az iskolai menzákon - mondta az államtitkár.

Miközben kollégáimmal a vidéki vendéglátás, a vidéki turizmus fellendítéséről beszélgettünk, már meg is jelent lelki szemeim előtt a sült tök és a tökös lecsó a helyi éttermek étlapján, s rögtön látni véltem az őrségi tökmagolajért zarándokló városi turisták hosszú sorát. Akkor is előttem volt az őrségi gasztronómia, és annak jeles nagykövete, az őrségi tökfesztivál, amikor azon a rendeleten dolgoztunk, ami visszaadja a jogot a helyi gazdáknak, hogy termesszék-tenyésszék, életben tartsák a tájukra jellemző őshonos növény- és állatfajtákat - tette hozzá.

A helyi közösségek tudják biztosítani az izgalmas, változatos ízek jövőjét, ők őrizhetik meg hagyományainkat, régi receptjeinket és titkainkat, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium is csak rájuk támaszkodhat. Jó ide eljönni, és látni, hogy erős lábakon áll a magyar vidék: életteli, szorgalmas helyi közösségeken, nagyszerű hagyományokon, világraszóló ízeken - méltatta az őrségi rendezvényt V. Németh Zsolt.