PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Igent mondtak az együttműködésre Írottkőn

  nyomtatási kép

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület, az osztrák Geschriebenstein Naturpark és a Bécsi Egyetem pénteken kezdte indította útjára az IGEN projektet az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A partnerek célja egy innovatív, fenntartható, határon átnyúló együttműködési modell kialakítása a natúrparki térségben. A projektnyitó rendezvényen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár üdvözölte az együttműködést:

"Akkor lesz egy hegycsúcson igazán szép a kilátás, hogyha gyalog megyünk oda fel, megizzadunk, verejtékezünk és elfáradunk". Ma nem gyalog jöttünk fel ide, a kilátóba, de a natúrparkok bizony hosszú és fáradságos utat tettek meg annak érdekében, hogy most ünnepélyesen útnak indíthassák az IGEN projektet. Megérte a fáradozás, mert innen a hegycsúcsról már valóban szép a kilátás. Kirajzolódni látszik a jövő, s benne egy nagyszerű, hatékony együttműködés, nyomában izgalmas lehetőségek és élmények sorával.

Talán ez a 882 méteres magasság is segített az Írottkő és a Geschriebenstein Naturpark köré szerveződött közösségnek, hogy egy kicsit távolabbról, más szemmel nézzék a világot. Ez a különleges látószög tette lehetővé számukra, hogy a parkok és a projekt nevének kezdőbetűiben meglássák az IGEN-t, s hogy ezt követően kedvező és kevésbé kedvező körülmények között újra és újra igent mondjanak az együttműködésre - mondta V. Németh Zsolt

Az IGEN projekt 87 millió forintos költségvetéssel, 85%-os európai uniós támogatásból, 10%-os hazai társfinanszírozásból, és 5% önerőből valósulhat meg. Az együttműködés keretében a résztvevők tervezik többek között egy a térség aktív, kulturális és ökoturisztikai kínálatát felölelő tananyag és információ-gyűjtemény készítését; képzések és továbbképzések szervezését a natúrpark munkatársai részére; továbbá fotópályázat, határon átnyúló vetélkedő és Natúrpark Sportnap lebonyolítását is.