PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Szőlőből bor, szederből a lekvár Zalaszabaron

  nyomtatási kép

Kisparaszti gazdálkodásra, gépjavításra, gazdaságos bértárolásra és bértartásra alkalmas szerviz- és raktárbázist avatott V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön Zalaszabaron. Az épületegyüttes kialakítása egy olyan komplex beruházás része, aminek célja bemutatni a szőlő- és gyümölcstermelés alapjait, valamint a gyümölcsfeldolgozás módszereit az aszalástól a lekvárfőzésen át a bor- és pálinkakészítésig.

A beruházás első körében felújítottak egy régi borpincét, egy parasztházat; kialakítottak egy borfeldolgozó, gyümölcsaszaló, pálinkafőző épületet, valamint szőlőtöveket és gyümölcsfákat telepíttek, amit a jövőben szeder és málna ültetésével folytatnak.

"A kertben termett hagymát fel kell fonni, a paszulyt szépen leszedni, felszárítani, a paradicsomot befőzni, káposztát sarvalni, gyümölcsökből télire eltenni, lekvárt főzni" - idézte az államtitkár Böjte Csabát, hogy rávilágítson, milyen fontos, hogy a mai fiatalok is megismerkedjenek a vidéki gazdálkodási hagyományokkal, az értékmentő-értékmegőrző kerti és konyhai munkálatokkal.

A jelenlegi II. ütemben több mint 30 millió forint értékben, 18 és fél millió forintos, a mikro vállalkozások fejlesztését szolgáló uniós támogatással mintegy 300 m2 épület és fedett terasz készült el.  Mindez már kapcsolódik a beruházás harmadik üteméhez, amelyben a "Holnapocska Tábor" bázisépületét és kalandparkját építik ki, hogy ingyenes táborozási lehetőséget nyújthassanak az anyagilag nehéz helyzetben lévő, illetve a betegségből gyógyuló gyermekeknek is.

V. Németh Zsolt jelen volt, amikor 2010-átadták a felújított Baan-pincét, és most is méltatta a zalaszabari beruházást: "Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként nagy öröm számomra, hogy ismét itt lehetek, és közvetlen közelről követhetem szemmel, ahogyan az elképzelés testet ölt, ahogyan lassanként kirajzolódik a jövő. Jó látni, ahogyan Zalaszabaron a szülőföld adottságaira és a közösség összefogásra építkezve adnak tartalmat és értelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium által megteremtett kereteknek, jogszabályi feltételeknek, anyagi forrásoknak."