PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Véget ért az OMÉK

  nyomtatási kép

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást (OMÉK). Öt nap alatt mintegy 90 ezren látogattak ki a rendezvényre, ahol több mint 500 kiállító mutatta be termékét. Az áruforgalom és a kiállításon köttetett üzletek összértéke meghaladja az 1 milliárd forintot. Fazekas Sándor vidékfejlesztési Miniszter ezért világkiállítások színvonalához hasonlította és a mezőgazdaság ünnepének nevezte az OMÉK-ot.

Rendkívül komoly szakmai munka folyt az OMÉK öt napja alatt: tanácskozások zajlottak, szerződések köttettek: megrendezték a Kárpát-medencei vidékfejlesztés fórumot, együttműködést írt alá a vidékfejlesztési tárca és a Tej Terméktanács és létrejött a magyar-algériai mezőgazdasági megállapodás is.

Az OMÉK alatt tartották a Szaktanácsadók Országos Értekezletét is, amelyet V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitott meg: Itt az OMÉK-on eszünkbe juthat, mi az, amit a számok, kimutatások és űrlapok útvesztőjében, a törvények, rendeletek és határozatok mögött meg kell látnunk. Meg kell látnunk az évezredes magyar gazdálkodási és kulturális hagyományokat, meg kell látnunk a termőföld értékét, az ízletes gyümölcsöt, az őshonos állatfajokat. És mindenekelőtt meg kell látnunk az embert - mondta az államtitkár. Ebben rejlik a vidékfejlesztésben dolgozó szaktanácsadók szerepe. Ők kapcsolják össze az embert és az általa képviselt értékeket a megfelelő intézményekkel, eljárásokkal, keretekkel. Ők hivatottak arra, hogy segítsenek a gazdálkodóknak eligazodni a támogatások világában, az adminisztrációban, segítsenek megfelelni a követelményrendszernek - tette hozzá.

Az OMÉK alatt alakult meg a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tanácsa, a hálózat legfőbb érdekegyeztető, támogató és javaslattevő szerve. A százhúsz tagból álló testület kiemelt feladata a civil kontroll erősítése mellett, hogy véleményt alkosson a nemzeti és a nemzetközi vidékpolitikáról.

"A tanáccsal vált teljessé az MNVH intézményrendszere, amely a vidékfejlesztés ügyét megismerteti az egész társadalommal. Az MNVH érdekegyeztető, támogató és kapcsolattartó szervezet, amely kettős elvárásnak kell, hogy megfeleljen: le kell fednie a magyar vidéki társadalmat és egyben operatívnak kell lennie" - mondta az alakuló ülésen V. Németh Zsolt.

További képek a Kiállításról: