PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Fénykeresztet állított Szakonyfalu

  nyomtatási kép

A falubeliek adományaiból és kétkezi munkájának segítségével állítottak fénykeresztet Szakonyfaluban. Szombaton a szentmisét és a felszentelést követően V. Németh Zsolt államtitkár is méltatta a helyiek igyekezetét.

Önök a világ talán legegyszerűbb jelképét állították fel itt közös erővel. Két egymást metsző, fényes egyenest. Mégis ez a jelkép többet elmond erről a településről és az itt élőkről, mint más városokról a messzire látszó vártornyok, gyárkémények vagy felhőkarcolók. Önök nem falakat húztak, nem árkot ástak a község köré: keresztet állítottak. Mégis úgy gondolom, ez a kereszt nagyobb védelmet nyújt majd a közösségüknek, mint bármilyen fal, árok vagy korlát - mondta V. Németh Zsolt.

A kereszt több önmagánál, távolabbra mutat. Aki figyelmesen nézi, megláthatja benne azt, amit a költő, Weöres Sándor: A kereszt felső / ága égre mutat, / nagy örömhírt tudat: / "itt van a te utad". De: "a keresztnek alsó / ága földre mutat: / "vesződj: itt áss kutat, / lásd benne arcodat."

Ez az, amit Szakonyfalu lakói megtanultak a kereszttől. Tudják, hogy mikor kell felnézni az égre, s mikor kell letekinteni a földre. Tudják, hogy ha folyton csak a földet, az utat bámulják, akkor könnyen szem elől téveszthetik a távlati célokat, megeshet, hogy gondok sűrűjétől nem látják a lényeges dolgokat. Ezért megtanulták felemelni a tekintetüket egy náluk magasabb hatalomra. Ezért állítottak egy keresztet - tette hozzá.

Ugyanakkor ennek a közösségnek a tagjai azt is tudják, hogy ha folyton az eget kémlelik, és a távolba néznek, akkor megtörténhet, hogy felbuknak egy apró kavicsban. Ezért nem feledkeznek meg arról sem, hogy minden eredményért itt a földön kell megdolgozniuk saját erejükből, saját szorgalmukból. Ennek köszönhető, hogy itt áll ez a kereszt, mert a falu egésze összefogott, s ki anyagilag, ki két keze munkájával segített a felállításában - emelte ki V. Németh Zsolt.

Azt hiszem, a közös munka eredményeként, mától egy kicsit könnyebbek lesznek Önök hétköznapjai. Hiszen, ha bármilyen gondjuk, nehézségük támad, csak fel kell pillantaniuk a falu fénykeresztjére. Az a legnagyobb bajban is szilárdan áll majd, hogy reményt adjon, és utat mutasson. Ahogyan Wass Albert írja a faluvégi keresztről a viharban: "És a kereszt állt. / Hördült. Kiabált. / Rája, / mint ódon templom régi muzsikája, / a Falu szíve vissza-orgonált." Kívánom, hogy a közös erővel állított fénykereszt is legyen ilyen beszédes és sokatmondó Szakonyfaluiak számára. És hogy mindaz, amire utal, találjon visszhangra az itt élők és az erre járók szívében-lelkében is - zárta köszöntőjét az államtitkár.