PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Környezetbarát szennyvíztisztító-telep Hegyháthodászon

  nyomtatási kép

Mintegy 2500 méter szennyvízcsatorna, valamint egy 18 m3/nap kapacitású korszerű biológiai tisztítótelep épült meg Hegyháthodász településen. Ez a 180 lakosú település közel 100 ingatlanáról biztosítja a szennyvíz elvezetését és ártalmatlanítását. A beruházást szombaton adta át V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Nem ez az első alkalom, hogy szeptember 24-én valami jelentős esemény történik. Utána olvastam, és megtudtam, hogy 1853-ban ezen a napon értek körbe először földgolyón vitorláshajóval, 1895-ben pedig épp szeptember 24-ére esett, hogy az első nő körbebiciklizte a Földet. Lenyűgöző teljesítmények, számomra ez a mai, talán kisebb port kavaró esemény viszont sokkal fontosabb. És nemcsak azért, mert Vas megyében érték el, hanem azért is, mert a többivel szemben ez nem egyéni eredmény: egy egész közösség sikere.

Ráadásul ez egy olyan különleges beruházás, aminél külön érdem, ha minél kisebb port kavar. Hiszen ilyenkor nem a kimagasló, látványos eredményeknek örülünk, hanem annak, ha csöndben, zökkenőmentesen, a föld színe alatt fejlődik a község - mondta az államtitkár.

A munka neheze a föld alatt zajlott, az eredmények azonban már látványosabbak lesznek: vonzóbb lesz a településkép, növekszik a község versenyképessége, az itt lakók terhei csökkennek, miközben életkörülményeik javulnak. Bízom benne, hogy mindez csak egy folyamat eleje - tette hozzá. Engedjék meg, hogy ezért biztatásként a mai napon született Oscar-díjas filmrendezőt, Pedro Almodóvárt idézzem:

"Annál inkább vagy igazi önmagad, minél közelebb vagy ahhoz, akinek álmodtad magad." Azt hiszem, ez a gondolat nemcsak az egyes emberekre, de településekre igaz. Hegyháthodász ma egy lépéssel közelebb került a céljaihoz, amihez szívből gratulálok, és hasonló folytatást kívánok! - zárta köszöntőjét V. Németh Zsolt.

Hegyháthodász az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán nyert 103 millió forint támogatást a szennyvíztisztítás megvalósítására. Az Önkormányzat elkötelezett a lakosság terheinek minimalizálásában, ezért pályázatot nyújtott be napelempark kialakítására, mely megtermeli a  szennyvíztisztító telep energiaszükségletét, s ezáltal kiiktatja a  legjelentősebb költségelemet. A pályázat elbírálása folyamatban van.