PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Sajtünnep tizennegyedszer Csermajorban

  nyomtatási kép

Szombaton rendezték meg a XIV. Országos Sajtünnep, Sajtverseny és Sajtvásárt Csermajorban. A rendezvény résztvevőit V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntette. "Sajtot oszt a róka - olvasom rémülten az idei Országos Sajtverseny meghívójában (Persze? a kecske meg káposztát!), emlékszem még a mesére, jól tudom, nem sok sajt jut, ha a róka osztja. De ijedtségem hamar elszáll, mert az olvasmányélménynél frissebb emlékeim vannak a tavalyi csermajori sajtünnepről, s úgy rémlik, itt valami varázslatos módon nem fogy a sajt, ha osztják, hanem gyarapszik. Ha nem csal a szemem, idén talán még többfélét láthatok, mint az elmúlt évben - kezdte beszédében az államtitkár.

 

Ezért elismerés illeti a sajtverseny minden résztvevőjét, aki kreatívan, kitartóan és nagy szakma iránti alázattal kikísérletezte a legjobb receptjét. Elismerés illeti mindazokat a tejipari dolgozókat, sajtgyártókat, jelenlegi és öreg csermajori diákokat, akik évről évre veszik a fáradtságot, és próbára teszik a tudásukat. Mellettük pedig külön köszönet jár a csermajori iskola tanárainak, amiért átörökítik a tudást, valamint a sajtkészítőknek, sajtmestereknek, amiért megőrzik számunkra ezeket az ízeket - tette hozzá.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja a hagyományoknak megfelelően a volt Esterházy majorságban, az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskolában rendezte meg a sajtversenyt. A sajtkészítők kemény-, félkemény-, lágy-, ömlesztett, juh- és kecskesajt kategóriákban mérhették össze tudásukat.

 

Az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskolában 122 éve folyik tejipari szakoktatás. Itt készítették el a 30-as évek hagyományai alapján  az ország legnagyobb, hamuba forgatott csermajori sajtját, amely a rendezvény egyik érdekessége volt.