PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

10 éves a Vendégvárók Váci Egyesülete

  nyomtatási kép

Az idén 10 éves Vendégvárók Váci Egyesülete Gálaműsorral köszöntötte az őszt pénteken a Madách Imre Művelődési Központban. A rendezvényen a kulturális, művészeti, gasztronómiai és borászati bemutatók között a váci egyesületekkel, szálláshelyekkel, valamint a turistairodák őszi-téli programkínálatával is meg lehetett ismerkedni. A 10 éves Egyesületet V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is köszöntötte:

Koccintsunk az őszre! - olvasom a visszautasíthatatlan felkérést a meghívón, s egy csapásra elfelejtem a borúsra forduló időjárást, a rövidülő nappalokat, a hűvös hajnalokat, a mogorva embereket. Ezzel egy időben eszembe jutnak az őszi gyümölcsök, az újbor, a nagy kirándulások, az enyhe napsugarak, a hosszú beszélgetések - s minden égi-földi jó, ami ehhez az évszakhoz kapcsolódik.

A meghívó felidézte bennem Camus derűlátó gondolatát: "Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik." Bizony, ne felejtsük el, hogy az ősz nem kopár faágakkal köszönt be, hanem virágokat, festményeket megszégyenítően színesen és változatosan. A váci vendégvárók felhívják erre a figyelmünket, sőt, jó házigazdához méltón nemcsak színes falevelekkel kecsegtetnek, de dallamokkal, ízekkel, illatokkal is.

A gála programjából rám köszönnek a borok, ételek, dalok, mesterségek, programok - helyi jellegzetességek, helyi hagyományok. Mind olyan értékek, aminek megőrzéséért, életben tartásáért és népszerűsítéséért vidékfejlesztésért felelős államtitkárként dolgozom. Hiszen nemcsak az ősz színes, változatos és szerethető, de helyi, térségi, nemzeti kincseink is azok. Ha magunk néha el is feledkezünk erről, figyelmeztetnek minket a maihoz hasonló programok, vagy épp a Wass Albert-is sorok:

"Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik."

A mai gálán engedelmeskedünk a költői felszólításnak, s örvendünk. Ahogyan őszről nem az elmúlásra, úgy a születésnapról sem az öregedésre gondolunk. Az, hogy az Egyesület megérte fennállásának tizedik évfordulóját, elismerésre és ünneplésre méltó. Visszaemlékezésre, anekdotázásra ad ugyan okot, de szomorkás nosztalgiázásra semmi esetre sem, hiszen az évekkel csak tartalmasabb, gazdagabb, tapasztaltabb lett ez az összefogás.

Engedjék meg, hogy ebben az ünnepi hangulatban egy másik születésnaposról is megemlékezzek. 128 áve ezen a napon született Gundel Károly, a világhírű vendéglátós. Kortársai azt mondták róla, ő volt a "Jó ízek, békés örömök, dús esték, meleg hangulatok, csillogó italok, az élet lucullusi élveinek első karnagya."A mai estén mindebben a jóban részünk lehet, koccintsunk hát az őszre és a 10 éves Vendégvárók Váci Egyesületére!