PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

A közösségi házakban működhet a posta

  nyomtatási kép

Közel százötven kistelepülésen az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekbe (IKSZT) költözik a posta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Magyar Posta Zrt. megállapodásának köszönhetően - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Geszti László, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.

 V. Németh Zsolt elmondta: az IKSZT-program Magyarország talán legnagyobb kulturális intézményhálózat-fejlesztési programja, melynek keretében 635 település régi művelődési házában vagy elhanyagolt épületében nyílhat korszerű közösségi és szolgáltató tér. Az IKSZT-k olyan fontos szolgáltatásoknak is helyet adnak, mint az e-Magyarország pont vagy az állami szervek tájékoztatási pontja, és ebbe a sorba illik a posta is. A nyertes települések közül mindössze 29 jelezte, hogy postai szolgáltatásokat is indítana a közösségi házban, ezért bővíteni kellett a programot. A Magyar Posta erre nyitott volt, így hamarosan 142 településen költözhet be a vállalat az Integrált Közösségi és Szolgáltató Térbe.

Geszti László vezérigazgató kifejtette: az együttműködés révén szebb, kulturáltabb környezetben működhetnek majd a posták, és a jövőben szélesítenék a portfóliót is. Pénzforgalmi és kereskedelmi szolgáltatásokat indítanának, valamint bővítenék a termékpalettát. A Magyar Posta így a maga eszközeivel tud hozzájárulni a helyi közösségek életéhez és a vidékfejlesztéshez.

Új posták nem nyílnak, a korszerűsítésre váró épületekben működő szolgáltatók költöznek át az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekbe. A beköltözés időpontja a címbirtokosokkal való egyeztetés, illetve az épület-felújítások befejezésének függvénye - tette hozzá Varga Dezső, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) írt ki pályázatot IKSZT-k kialakítására, melyen 635 önkormányzat és civil szervezet kapott összesen 25,4 milliárd forintot.

Az IKSZT a művelődési ház korszerű változata, és feladata, hogy változatos információs és közösségi szolgáltatásokat nyújtson az alacsony lélekszámú településeken élőknek. A postai feladatok ellátásával a közösségi terek még jobban teljesíteni tudják céljukat.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, Fotó: Botár Gergely