PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Rákóczira emlékeztek Daraboshegyen

  nyomtatási kép

Ilyen lélek el nem veszhetett - idézte Petőfit II. Rákóczi Ferencről V. Németh Zsolt szombaton Daraboshegyen, ahol  a Rákóczi-szabadságharc lezárásának 300. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést.

Ma arra emlékezünk, hogy 300 éve ért véget a Rákóczi-szabadságharc. De vajon valóban véget ért? Valóban elbukott? Az, hogy most itt állunk, választ ad a kérdésre: nem ért véget. Hiszen nem feledkeztünk meg a harc veszteségeiről és eredményeiről, nem feledkeztünk meg Rákóczi emlékéről, nem felejtettük el a jelmondatot: "Cum Deo pro patria et libertate", azaz "Istennel a hazáért és a szabadságért."

"?lelked nem veszett el, / Ilyen lélek el nem veszhetett" - írta Petőfi Rákócziról. S ezt bizonyítja egy szájról-szájra szálló monda is. A ma már Ukrajnához tartozó Salánkon mesélik, hogy a település határában volt egy folyócska, annak a partja telis-tele volt kövekkel, s amikor arra vágtatott Rákóczi Ferenc, alig bírt a lova felkaptatni a folyócska oldalán. Így ezeken a köveken ott maradtak a fejedelem lovának patkónyomai. Azt beszélik, hogy azokat az emberek mind hazavitték, úgy őrizték, mint a szemük fényét, s sok kőről az elmúlt 300 év alatt bizony lecsókolták már a patkónyomokat.

Tanulhatunk a hű salánkiak történetéből. Így kellene mindannyiunknak, ha nem is a kezünkben, de a lelkünkben hazavinni, megőrizni a magyar történelem egy-egy fontos darabját. De ha már hazavittük, ne tegyük fel gondolatban a polcra porosodni. Vegyük néha elő, törölgessük meg őket, hogy fényük a jelen hétköznapjainkat is megvilágítsa. Ebben segít minket a daraboshegyi Rákóczi-szobor, a kerek évforduló, a Rákóczi Szövetség, s a mai ünnepség is.

Lássuk hát, mit üzennek 2011-ben azok a salánki kövek, ha valóban őrzik Rákóczi fejedelem emlékét. Talán máig ott csillog rajtuk a rákóczii tettrekészség, felelősség és hit. Mit értek ez alatt?

A Rákóczi-szabadságharc emléke azt üzeni a ma emberének: Légy tettre kész! Vedd észre a lehetőséget, és bátran ragadd meg a pillanatot, amikor segíthetsz a hazádon, a jövődön. Ahogy Rákóczi is felismerte a kedvező nemzetközi helyzetet, s azon a napon, amikor II. Károly halálával kihalt a Habsburg uralkodói ház spanyol ága, levelet fogalmazott XIV. Lajos francia királynak: "most inkább, mint bármikor, célt lehet érni". Nap mint nap akadnak sorsfordító pillanatok - talán nem ilyen nagyszabásúak, mint Rákóczié - de végső soron a sok apró helyes döntésünk fogja a jövőnk irányát meghatározni - mondta ünnepi beszédében V. Németh Zsolt.