PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

16 lábra állt a felsőrajki pajta

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár Vigh László polgármester és országgyűlési képviselő meghívására érkezett szombaton Felsőrajkra, hogy felavassa a 16 lábon álló pajtát, ami a Pacsai Kistérségi Kiállítás és Vásár egyik helyszíne volt. A pajta a jövőben számos program helyszínéül szolgálhat, és helyi termelői piacként is működik majd.

Tizenháromról tizenhat lábra állt a felsőrajki pajta. Ez igen örömteli hír, hiszen a 16-os sokkal szerencsésebb szám, mint a babonás 13-as. Gondoljunk csak bele, hányan borzonganak péntek 13-ától!

Az sem véletlen, hogy Hammurapi törvénykönyvéből kihagyták a 13. törvényt, sok felhőkarcolóból pedig a 13. emeletet. Las Vegas számos kaszinójában sincs 13. szint, hiszen egyetlen szerencsejátékos sem kockáztatná meg az ottmaradást. És akkor még nem is említettük azokat a repülőtereket, amelyeken nincs 13-as kapu, vagy azokat a repülőgépeket, amiken nincs 13-as ülésszám -kezdte köszöntőjét a vidékfejleszésért felelős államtitkár.

 

Bízom benne, hogy most megfordul Felsőrajk szerencséje is. Korábban a 13 lábú pajta nem kapta meg a várva várt támogatást, nem állta ki az időjárás próbáját. "Négy cölöpön nyaláb szalma / ez a fészer ez a pajta (?) / Egy jó szél, ha kedvet kap rá / az egészet elfújhatná"  - idézte  Illyés Gyulát V. Németh Zsolt. Itt Felsőrajkon azonban már nem állja meg a helyét a verse, hiszen - köszönhetően az 5 millió forintos uniós támogatásnak, a másfél milliós önerőnek és mindenekelőtt a településen élők összefogásának - immár 16 lábon áll a pajta - tette hozzá.

A 16-os számról mától nemcsak a 16 tonna feketeszén, a 16 milliméteres filmszalag vagy az F16-os vadászrepülőgépek jutnak majd eszünkbe, hanem a tizenhat lábú felsőrajki pajta is. Remélem, legalább olyan híres lesz, mint XVI. Lajos francia király vagy XVI. Benedek római katolikus pápa - mondta.

Miközben a játszunk a számokkal, azért vegyük észre azt is: nemcsak mennyiség-, hanem minőségbeli változás is történt a Felsőrajk életében. Nem csak a pajta áll mostantól "több lábon", de a település is. Egy újabb tér nyílt az idegenforgalmi szolgáltatások fejlesztésére és bővítésére, egy újabb lehetséges helyszín alakult a különféle közösségi kulturális rendezvényekre, családi összejövetelekre, ünnepekre. Ezek az események a közösség tartóoszlopai, hasonlóak a cölöpökhöz, amik a nádtetőt tartják. Ha egyetlenegy cölöp is hiányozna, ingatagabb lenne a pajta, ha egyetlenegy összejövetel elmaradna, gyengébb volna a közösség. Épp ezért kívánom, a felsőrajki pajta 16 lába megszámlálhatatlanul sok közösségi eseményeknek, változatos rendezvénynek legyen a tanúja - zárta köszöntőjét az államtitkár.