PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Megnyitott a teskándi Kemencés-Ház

  nyomtatási kép

Teskánd önkormányzata 50 millió forintot nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból IKSzT megvalósítására, ennek köszönhetően megnyithatta kapuit az első teskándi közösségi ház. Az integrált közösségi és szolgáltató teret egy 100 éves pajta illetve egy kemencés konyha felújításával alakították ki, ezért Kemencés-Háznak nevezték el. Az épületet V. Németh Zsolt Juhász Ferenc sorait idézve adta át:

 "a falu-középen óriás agyagkörte, az a tűzhely, az a közösség-kemence, azon főznek, vizet forralnak, lángos-kenyeret sütnek, s az agyagkörte körűl asszony, gyerek."  Itt, Teskándon, életre keltek a költő szavai, hiszen valóban összegyűlt a kemence körül a falu apraja-nagyja, s valóban sül a kenyérlángos.A teskándi történetnek ez azonban nem a vége, de még csak nem is az eleje. Egy hosszú, izgalmas állomásokkal teli folyamatnak vagyunk - reményeim szerint - a kellős közepén. Ez falu itt a város tövében ugyanis nem ma kezdett feléledni: jó ideje épül-szépül, fejlődik.

Én vidékfejlesztésért felelős államtitkárként azt szoktam mondani: Ha egy településen megmarad vagy megépül a templom, az iskola, a posta, az orvosi rendelő, akkor a településen élőknek is megmarad a hite, a tudása, az összetartása és az ereje.

Teskánd története kitűnően példázza ezt. Elég csak a templomépítésre, az iskolaépítésre gondolni, vagy épp az orvosi rendelőre, a tanácsteremre, a játszótérre. Ezek nemcsak épületek. Ezek a teskándiak számára fontos értékeket tükröző közösségi terek: a hitnek, a tudásnak, az egészségnek, a kapcsolattartásnak, a játéknak adnak teret, az élet fontos eseményeihez nyújtanak hátteret.

Ezek a terek ma egy újabbal bővültek, a Kemencés-Házzal, egy Integrált Közösségi és Szolgáltató Térrel. Hogy miért emelkedik ki ez az intézmény az eddig felsoroltak közül? Először is azért, mert Teskándon soha nem volt a szó szoros értelmében kultúrház vagy közösségi ház - így ez az épület hiánypótló. Másrészt a Kemencés-Ház az eddig felsorolt összes fontos értéket és funkciót összefogja, integrálja - ahogy a neve mondja. S mindezt korszerűen, a modern kor kihívásaira is megfelelve teszi.

Minden bizonnyal változatos, színes programokat és szolgáltatásokat nyújt majd. Lesz itt hely felidézni a hagyományokat, válaszokat találni a jele kérdéseire, és tervezgetni a jövőre nézve. A Kemencés-Ház összefogja a teskándiak múltját, jelenét és jövőjét: így lehet a 100 éves pajtából modern IKSzT, a régi kemencéből pedig újszerű jelkép.

Ily módon folytatódhat a történet, aminek a közepét most kenyérlángos-sütéssel, családias összejövetellel ünnepeljük. Folytatódhatnak a megkezdett sorok: "a falu közepén közösség-kemence"?, mellette pedig Kemencés-Ház. Előbbiben a kenyérlángos sül, utóbbiban a teskándiak jókedve, összetartása és fényes jövője.