PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Képzeletbeli csárdában nyitották meg a Polgárok Háza nyolcadik évadát

  nyomtatási kép

Csütörtök este Szatmártól a Palócföldön és Sárközön át Muravidékig különböző néprajzi tájegységek kultúrája kelt életre a Polgárok Háza ünnepélyes évadnyitóján. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntője után citerajátékával is hozzájárult az est hangulatához.

Kubatov Gábor, a Polgárok Háza igazgatója beszédében a nemrég ünnepelt Szent István-nap alkalmából az István királyi örökségről szólt.

Őt követte V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki a kultúra rétegeiről beszélt, a szimbólumokról, hősökről és a rítusokról, amelyek a hagyma leveleihez hasonlóan simulnak egymásra. Az államtitkár megjegyezte, a politikusoknak is szükségük van a kulturális tevékenységekre, hogy "ne kérgesedjen meg a szívük", s hogy ezt be is mutassa, egy csángó és egy dél-dunántúli dalt játszott el citerán.

Az ünnepi műsor muravidéki magyar költők szülőföldről szóló verseivel folytatódott, majd Böjte Csaba ferences szerzetes levelét olvasták fel, amelyben ismerteti a Szent István-terv lényegét: a magyar táj, a Kárpát-medencei népművelés és a gyermekvédelem területén csak alulról felfelé szerveződve, az ország lakosainak tevékeny részvételével lehet rendet tenni. A kezdeményezést felkaroló Hende Csaba honvédelmi miniszter a szerzetes gondolataihoz kapcsolódva elmondta, ha az életünk apró dolgaiban jó irányú változást érünk el, az egész rendszer előnyére változik.

Az évadnyitó igazi csárda-hangulatáról a marhapörkölt és a polenta mellett palócföldi népi zenekar és nógrádi táncosok gondoskodtak.