PROGRAMNAPTÁR
2024. április 16. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Gasztronómiai barangolások Körmenden

  nyomtatási kép

A mi felelősségünk és a mi feladatunk megőrizni ízeinket. Nekünk kell őket megismertetni a világgal, és nekünk kell áthagyományozni őket az utókorra - jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a körmendi receptverseny díjátadóján.

Ezt a fontos értékmentő feladatot tölti be a Pannon Gasztronómiai Élmények program keretében megvalósuló receptverseny is, ami az ínycsiklandó és kalandos Gasztronómiai barangolások Vas és Zala megyében címet viseli - méltatta a kezdeményezést az államtitkár.

A Pannon Helyi Termékek Nonprofit Kft. idén tavasszal hirdetett versenyt három kategóriában: ételreceptek; házi készítésű élelmiszerek (például szörpök, savanyúságok); valamint hagyományos Vas és Zala megyei alapanyagokból készült ételek újragondolása. A pályázat célja volt csokorba gyűjteni a két megye területéről a lassan feledésbe merülő helyi recepteket, valamint felkutatni a rég elfelejtett tradicionális ízeket, alapanyagokat. A projekt szervezői szeretnék elérni, hogy a térségi éttermek kínálatában megjelenjenek a helyi specialitások, és hogy az alapanyagok egyenesen a termelőtől kerüljenek a vendégek asztalára.

A felhívásra összesen 94 recept érkezett 26 versenyzőtől. Nemcsak Vas és Zala megyéből küldtek recepteket, hanem az ország más tájairól is, például Budapestről és Miskolcról. A szakmai zsűri a vaddisznóragus tekercs karamellizált tökmagos káposztasalátával, a köleskrokett, a bimbós pöfetegkrémleves, a hegyháti halleves, a borhabtorta és az aludtejes prószatorta receptjét választotta a legjobbak közé. A díjátadó után a nyertes fogásokat szolgálták fel a szervezők.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája