PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Kévébe köti a szászváriakat a Szent István Közösségi Ház

  nyomtatási kép

Szent István Közösségi Ház néven újult meg a korábban moziként és művelődési házként működő épület Szászvár Nagyközségben. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér programjában felújított létesítmény szolgáltatásait a szászváriak mellett Máza, Tófű, Egyházaskozár, Hegyhátmaróc lakosai is térítésmentesen vehetik majd igénybe.

Az IKSzT-t V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatta fel:

Azt tapasztalom, hogy annál erősebb és összetartóbb egy-egy közösség, minél több közösségi helyszíne van, minél több teret ad a találkozásra. Számomra ezt az összetartást is jelképezik a kévébe kötött gabonaszálak a szászvári címerben. Ugyanígy kötik a település lakóit kévébe a közösségi események és helyszínek. Enélkül minden közösség úgy élne, mint ahogyan a színészek Jókai szerint:

"?élünk, mint a széthullott kéve, ki-ki önmagának; három ember nem jön össze, aki egymásnak igaz barátja volna, (?) nem szeretjük azt, akinek jó dolga van köztünk; elfeledjük azt, akinek rosszul megy a sorsa, a kisebb gyűlöli az erősebbet, a nagyobb megveti a gyöngét?" - mondta V. Németh Zsolt.

Mindez nem lehet igaz azokra településekre, ahol áll a templom, működik az iskola, az óvoda, a posta, faluház. Ott igaz barátságok szövődnek, együtt örülnek egymás sikerének, és mindenki ott segít a másiknak, ahol tud. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy támogassuk ezeknek a közösségi épületeknek a megtartását, felújítását és gyarapítását. Erről szól az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér program, amelynek keretében most új közösségi teret kapnak a szászváriak az egykori mozi és művelődési ház felújításával.

"Mint a búzakévét, összegyűjt magának" - mondják a szeretetről. Bízom benne, hogy a szászvári IKSzT is ezt teszi majd a szászváriakkal, sőt a partnertelepülések - Máza, Tófű, Egyházaskozár és Hegyhátmaróc - lakóival is. Használják egészséggel! - zárta köszöntőjét az államtitkár, aki ezután megtekintette az ünnepi műsort és a közösségi ház kiállításait is.