PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Új közösségi teret és mesés képeket kapott Kercaszomor

  nyomtatási kép

Kercaszomoron egy olyan épület alakulhatott át Integrált Közösségi és Szolgáltató Térre, ami közel száz éve szolgálja a települést, otthont adva jegyzőségnek, községházának, postának, lakásnak, közösségi teremnek, polgármesteri hivatalnak.

 Az épületet több mint hat és félmillió forint európai uniós támogatásból közel 700 ezer forintos önerőből korszerűsítették, de hagyományos őrségi építészeti értékeit megőrizték. Az IKSzT-t V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatta fel:

Morse 1838-ban találta fel a távírót, Bell 1876-ban szabadalmaztatta a telefont, 1938 óta elérhetők a mobiltelefonok és 1983 óta létezik a mai fogalmaink szerinti Internet. Tudósok, kutatók, üzletemberek évszázadokon keresztül törekedtek arra, hogy áthidalják a nagy távolságokat, összekössék az egymástól messze élőket.

Most 2011-et írunk, és élvezzük a kényelmet, amit a technikai vívmányok nyújtanak. Mégis be kell látnunk, hogy hiába a virtuális tér, a nagy sávszélesség. Web kamera ide, vezeték nélküli internet oda, még mindig kell egy hely. Egy közösségi tér. Erről szól az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program - mondta az államtitkár.

Még ma is hozzátartozik a baráti beszélgetésekhez a kávéház meghitt sarka, az imához a templom csöndje, az elmélyült kutatáshoz pedig a könyvtár polcai. Ezek mind közösségi terek. Ahogy Kercaszomoron is azok az ágasfás, boronafalas harangláb parkja, a kopjafa présházak. Ezek a helyek egyszerre őrzik a történelmi múltat és a legfrissebb emlékeket. Csakúgy mint a ma IKSzT-vé átszellemülő épület, ami most megújul, kibővül, felszerelik a legkorszerűbb eszközökkel, s folytatja a kercaszomoriak és vendégeik szolgálatát - tette hozzá.

 

V. Németh Zsolt ezután Kézdi Anna "A Farm álmai" c. fotókiállítását nyitotta meg Kercaszomoron: A fénykép egy titokról készült titok. Minél többet mutat, annál kevesebbet árul el  - jutott eszembe egy amerikai fényképész gondolata, amikor megnéztem Kézdi Anna fotóit, melyeket ízelítőül küldött "A Farm álmai" kiállítás anyagából. Ezek a képek valóban titokzatosak. Keveset mutatnak meg, de annál többet sejtetnek. Keveset árulnak el, annál többet éreztetnek. Keveset magyaráznak, de annál inkább elgondolkodtatnak. Sok tekintetben valóban olyanok, mint az álmok. El lehet bennük merülni, s "ébredés" után is sokáig velünk marad még a hangulatuk - mondta az államtitkár.

Kézdi Anna 14 éves kora óta nézi a világot más szemmel: az objektíven keresztül. Amatőrként vagy hivatásosként, de a fotózás mindig része volt az életének. Mesélte, hosszú időt szán egy-egy kép készítésére is. Percekig, félórákig térdel, hasal, meditál egy-egy virág előtt, hogy elkapja a megfelelő pillanatot, s elkészítse róla az egyetlen felvételt. Ezzel az alapossággal nemcsak a közönségét, de a modellét is megtiszteli.

"Kicsit olyan érzés ez, mint egy tündér érintése a virágon" - mondta egyszer. Talán innen ered az a megfoghatatlan tündéri elem a képein, ami Márai szerint elengedhetetlen kelléke a remekműnek. Ezt a tündérit Kézdi Anna először itt, az Őrségben találta meg, amikor beleszeretett a tájba. Ez alkalommal pedig egy angliai farm varázslatos kertjében, ősfák és brit vadvirágok között.