PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Rétesfesztivál kilencedszer Vasváron

  nyomtatási kép

16 réteskészítő csapat rúrós, káposztás, almás, diós, mákos és tökös-mákos rétesét kóstolhatták meg szombaton a Vasvárra érkezők. A IX. Vasvári Rétes Fesztivált V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a város egykori polgármestere nyitotta meg:

"A demokráciánk görög, a számjegyeink arabok, a betűink pedig latinok. Olasz pizzát és török kebabot eszünk, brazil kávét és orosz vodkát iszunk. Amerikai filmeket nézünk a kínai tévénken, és német autókat vezetünk. ?És nincs is ezzel semmi probléma. Van azonban két dolog, amiről biztosan tudjuk: a magyar belőle a legjobb. Az egyik finom rétes, a másik pedig a szép lány. Ha igazán finom rétest kóstolunk, ha igazán szép lányt látunk, nem kell megfordítanunk, hogy a "Made in ?" - címkét kutassuk, hiszen rögtön tudjuk: otthon vagyunk.

Ha megforgatni nem is kell őket, azért személyesen találkozni velük mindenképp érdemes, mielőtt véleményt mondanánk róluk. Nehogy azt mondják ránk: Hallotta hírét, mint Czirkos a rétesnek. Czirkos ugyanis, onnan tudja a rétesről, hogy jóféle, hogy a nagyapja bátyja hallotta attól, aki látta, hogy ették. Ne adjunk hát más szavára. Ahogy a pudingé, úgy a rétes próbája is az evés, és a szép lányt is érdemes szemügyre venni, mielőtt dicsérni kezdenénk. A réteskóstolás előtt azért érdemes kikérni orvosunk, gyógyszerészünk véleményét a magas cukortartalom kockázatainak tekintetében. A szép lányok kóstolására pedig a feleségünktől kell engedélyt kérni, ez azonban már az igen magas kockázatú kérések körébe tartozik.

De nemcsak ennyiben áll e két hungarikum kapcsolata. A lányban, asszonyban és rétesben sok közös dolog van. Ha megígérik, hogy elteszik a sodrófát, s előveszik a humorérzéküket, akkor elmondok néhányat.

Először is a finom rétes és a szép lány alapvető emberi szükségletek. Hiszen József Attila szerint a legfontosabb az, hogy ehess, ihass, ölelhess, alhass, s ennek a felét a rétes és lány fedezi is. Sokan tudják ezt. Hódmezővásárhelyen ezért így szokás követelni:

Rétes ide rongyos,

Kalács ide, fontos,

Tyúk ide, búbos,

Szép menyecske, piros

Egyes vidékeken pedig egyenesen úgy tartják, hogy kezdetben teremté Isten az eget és a földet, aztán a nőt, abból a célból, hogy legyen mindig almás rétes. Mondok azért kedvesebb összefüggéseket is, nehogy kihagyjanak a kóstolásból:

Süssél, süssél rétest

Tégy rá cukrot, édest

Aki eszi, az a lány

Soha se lesz halovány

 - tartja egy finn dal. De Ignotus is kedves párhuzamot vélt felfedezni két kedvencünk között. Tudta, hogy az életben minden jó dologért meg kell dolgozni. Ezért mondta azt, hogy a rétes olyan, mint az asszony. Vagy áldozd fel magad érte, vagy mondj le róla.

Vasvár ma egyaránt bővelkedik finom rétesekben és szép lányokban, asszonyokban. Ki tudna róluk lemondani? Nem maradt hát más hátra, mint az önfeláldozás!"