PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Megnyitotta kapuit Hétrétország, az őrségi szerek és porták fesztiválja

  nyomtatási kép

Pénteken vette kezdetét a 10. Hétrétország Fesztivál, ahol az Őrségi Nemzeti Park érintetlen természeti környezetében találkoznak a művészetek és mesterségek, a magas kultúra és a helyi hagyományok. A fesztivált V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg:

"Tavaly ilyenkor vidékfejlesztésért felelős államtitkárként az egyik legkedvesebb, legörömtelibb feladatom volt hazajönni a fővárosból erre a gyönyörű tájra, és megnyitni ezt az egyedülálló rendezvényt. Emlékszem, akkor nem tudtam szó nélkül hagyni, milyen mesebeli táj az Őrség, s milyen mesebeli világ benne Hétrétország, hiszen van is meg nincs is, ország is, rét is, és sajátos törvények működtetik?

Megértük a 10. alkalmat, s a fesztivál mit sem veszített mesei, varázslatos mivoltából. Most mégis inkább a valódiságáról, valóságosságáról szeretnénk szólni, mert úgy gondolom, ezen a téren egyre erősödik Hétrétország. Egyre valóságosabb, egyre kézzelfoghatóbb, egyre nagyobb, egyre jelentősebb.

Hétrétország valóságos, hiszen programjai szemmel láthatók, füllel hallhatók, megízlelhetők, testtel-lélekkel átélhetők. Valóságos, mert olyan, mint az élet: a meghatottság, a fennköltség mellett megfér benne az oldottság és a humor is. Valóságos, mert olyan alapértékekre irányítja a figyelmünket, mint a barátság, a vendégszeretet, a művészet élvezete és a derű. Valóságos, hiszen megvan benne minden, ami az életet tartalmassá teszi: étel, ital, zene, tánc, színház és kiállítás.

Valóságos, s egyre valóságosabb. Ez a mesebeli zárt világ túlnő önmagán: időben és térben egyaránt. Sajátos törvényei a fesztivál tíz napja előtt és után is érvényesülni látszanak. A porták és a szívek nyitottsága megmarad, a derű és a vendégszeretet egész évben itt lakik ezen a tájon. A varázslat nemcsak augusztusban él, az álmok az év többi részében is valóra vállnak, hol harangláb, hol új éltre kelt pajta, hol egy templom formájában.

Hétrétország területe is egyre növekszik. Országhatárokat figyelmen kívül hagyva eléri a szomszédokat a Vajdaságban, a Felvidéken, a Muravidéken is. Az idelátogató vendégek pedig még ennél is messzebbre viszik a fesztivál hírét, szellemiségét, amikor az itt töltött csodálatos napokról mesélnek barátoknak, rokonoknak.

Úgy terjeszkedik, árad ez fesztivál, hogy a szervezők kénytelenek a szeleteit felcímkézve keretet adni neki. Itt minden napnak neve van. Csupa szép, izgalmas név: Zászlóbontás napja, Vendégek napja, Egy "kiadós nap", Derűs szív napja, Cimborák napja, Thália napja, Vitézkedés napja, Páros csillag napja, s végül - ami szerencsére még igen messze van - az Elválás napja.

Azt gondolom, ha mást nem is viszünk haza Hétrétorszgából, csupán azt a gyakorlatot, hogy életünk napjait egy-egy szép, nemes célnak adjuk oda, máris sokat gazdagodunk általa.

Kívánom, hogy érezzék magukat nagyon jól Hétrétország időbeni és térbeni határain innen és azokon túl!"