PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Letették a novai IKSzT alapkövét

  nyomtatási kép

Pénteken ünnepélyes keretek között elhelyezték az alapkövét a novai Integrált Közösségi és Szolgáltató Térnek, amely a Gönczi Ferenc Művelődési Otthon bővítésével jön majd létre.  A műemléki környezetben található épület régi arcát megőrizve több mint 50 millió forint uniós támogatásból és 1,7 millió forint önerőből újul meg. Az alapkőletételnél V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott ünnepi köszöntőt, aki ez alkalomból a 1842. augusztus 24-ére, a Széchenyi-lánchíd alapkőletételére emlékeztetett:

"Mindenki látni akarta az alapkő elhelyezését, ezrek tolongtak a Kirakodó téren és a Duna-parton. (?) Elcsitult a zaj, amikor a hatalmas állványzat alól kalapácsütések jelezték az alapkő letételét. Az előkelőségek jelképesen ütöttek egyet-egyet a kalapáccsal, a közönség minden csattanásra lelkes viváttal felelt. Amikor Széchenyi vette kézbe a kalapácsot, az éljenzés valósággal megkétszereződött."

A Lánchíd egy jelentős, jelképes építmény, amely összeköti Pestet és Budát, amiről úgy tartották, hogy alapkövével együtt a polgári egyenlőség alapjait is letették. A jó öreg Lánchíd talán nem is tudja, milyen sok utódra lelt az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Program keretein belül. Honnan is tudhatná? Nem hagyhatja el Budapestet - mondta V. Németh Zsolt.

Nekem vidékfejlesztésért felelős államtitkárként azonban nemcsak lehetőségem, de örömteli kötelességem is elhagyni a fővárost, s a vidéket járva figyelemmel követni, hogyan újulnak meg, és telnek meg élettel az IKSzT címet elnyerő épületek. Ma is egy ilyen megújulás, feléledés alapjait tehetjük le - tette hozzá. A hidakban és a közösségi terekben az a közös, hogy összekötnek. Jelent a jövővel, embert az emberrel - emelte ki az államtitkár.

A művelődési otthon felújítása magában foglalja a nyílászárók cseréjét, a központifűtés-szerelést, és a színházi függönyt elhelyezését is. Az épületben kap helyet a multifunkciós terem (teleház, olvasósarok, civil szervezetek foglalkozásainak a helyszíne), továbbá készül egy konyha a kisebb és nagyobb rendezvények, családi események kiszolgálására. Lesz egy iroda az ügyfelek fogadására, öltöző és raktárhelyiség, mindez a modern kor elvárásainak megfelelően akadálymentesítve.