PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Faiskolai Börze Szombathelyen

  nyomtatási kép

Hétvégén 18. alkalommal rendezték meg a szombathelyi Aréna Savariában a Faiskolai Börzét. Idén 1200 négyzetméteren 87 hazai és hat határon túlról érkezett kiállító mutatkozott be a kétnapos rendezvényen. Dísznövényeket, cserjéket, örökzöldeket, faiskolai termékeket és gépeket mutattak be a vállalkozások.

Nagy lehetőségek rejlenek az ágazatban - mondta el nyitóbeszédében V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, épp ezért az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2013-ban induló újabb ciklusában a támogatandó tevékenységek között lenne a helye. Egy hektár terület két főállású munkaerő alkalmazására ad lehetőséget, így a foglalkoztatási potenciál nagyobb, mint más mezőgazdasági kultúrákban.

Egy faiskolai börzén óhatatlanul a jövőre gondol az ember - folytatta az államtitkár. A tövek, az alapanyagok, az eszközök magukban hordozzák a szebbnél szebb udvarok, kertek, parkok, az élhetőbb környezet ígéretét. Tudják ezt az utászok is, akiknek fahidat kell verniük a folyón: "?mire hozzálátnak a nekikezdéshez és belefognak az előkészületekbe, addigra rájönnek, hogy a legcélravezetőbb, sőt, egyetlen út, hogy elsőbbet fapalántákat ültessenek, facsemetékből faiskolát ameddig a szem ellát a hatalmas folyó partján végestelen-végig, hogy legyen faanyag, elegendő. Aztán megvárják az erdőt?"

Ezért becsülöm a faiskolások munkáját. Ők is csendben dolgoznak, bízva a növekedésben, várva az eredményeket. Tudják, hogy a magból, a csemetéből, az oltványból fa lesz. Ugyanezért becsülöm a Faiskolai Börze szervezőinek munkálkodását is. Ők is teszik a dolgukat, mert tudják, hogy hidat nem csak fából és nem csak két part közé építhetünk. Hidat építenek a találkozások, a beszélgetések is, méghozzá az emberek közé. Ezen a rendezvényen az igazi és az emberek közé húzható hidakhoz is bőven találunk alapanyagot - zárta a köszöntőjét V. Németh zsolt.

A faiskolai kiállítás célja a kínálat feltérképezése, az újdonságok megismertetése és a kereskedelem élénkítése. A szakmai beszélgetések üzletek köttetnek, partneri kapcsolatok szövődnek a kiállító vállalatok között.