PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A különleges ízek birodalma

  nyomtatási kép

Egyre népszerűbb és ismertebb a sajtoskáli sajtfesztivál. Az idén mintegy kéttucatnyi sajtkészítő fölsorolhatatlanul rengeteg fajta ízes finomsága közül válogathattak a látogatók.
Magyarországon a tej és a tejtermékek fogyasztása csak a fele az Európai Unió fogyasztásának. Egyáltalán nem elégíti ki az egészséges táplálkozás szerint elvárt mértéket.

Van mit tenni a sajtfogyasztás növelése érdekében, a fogyasztási kultúra fejlesztéséért. Mindezt Hegedűs Imre mondta a Magyar Sajtlovagrend képviseletében a hetedik sajtoskáli sajtfesztiválon vasárnap. Ő és lovagtársai is azért érkeztek az országosan is egyre ismertebb eseményre, hogy a tejtermékek királyait népszerűsítsék. Az egybegyűlteket Haller Imre polgármester köszöntötte, majd V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár megnyitotta a fesztivált:

" Kedves sajtkészítők, sajtvásárlók és sajtkedvelők!

Úgy gondolom, hogy a magyar pálpusztai, tihanyi, bakonyi, óvári sajtok bármikor felveszik a versenyt a francia camambert és roquefort típusokkal. Így aztán magam is veszem a bátorságot, hogy a magyar sajtok nagy rajongójaként a hetedik sajtoskáli sajtfesztivál alkalmából két francia gondolkodóval is vitába szálljak.

 

 

 

Az első, Moliére, az író. Ő ugyanis azt vallotta: "Azért eszünk, hogy éljünk, nem pedig azért élünk, hogy együnk". Én azonban az országot járva annyi nagyszerű hungarikummal találkoztam már, hogy beláttam, sokszor épp ezekért az apró örömökért érdemes élni: egy korty borért, egy falat sajtért.

Azt mondják, a férfi szívéhez a gyomron át vezet az út. Nos, én úgy vélem, nem csak egy férfiember, de egy egész nemzet szívéhez-lelkéhez közelebb kerül az, aki megkóstolja ételeit, megismeri étkezési szokásait, hagyományait. A jó magyar sajtok csak egy vékony szeletét képezik a messze földön híres magyar gasztronómiának, de igen fontos és izgalmas szeletét. Hiszen ez a vékony szelet önmagában is annyira változatos, hogy egy a maihoz hasonló tartalmas és mozgalmas rendezvény is csak felvillantani tudja sokszínűségét.

Hosszan sorolhatnánk a különféle sajtok tulajdonságait. Ha saját kedvenceimet kellene említenem, azt hiszem, úgy járnék ezzel, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta: "a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon."

 Azt hiszem, vagyunk itt egy páran, akik a sajtokkal állunk hasonlóképp. Azaz szeretjük a lágy sajtot, a kemény sajtot, a kenhető sajtot, a vágható sajtot, az ömlesztett sajtot, a reszelnivaló sajtot, az érett sajtot, az olvadt sajtot, a friss sajtot, a fűszeres sajtot, a forrázott sajtot, a gyúrt sajtot, nemes penészes sajtot, a kékpenészes sajtot? és így tovább. De a sok-sok kóstolás tapasztalatai alapján, és némiképp elfogultan, azzal fejeznénk be a felsorolást, hogy: ?de mindenféle sajt közül, amit a világon készítenek, a hazait szeretjük leginkább.

 

 

S bár úgy gondolom, hogy a magyar nyelv is legalább olyan különleges és változatos, mint a magyar sajt - most mégsem élnék vissza tovább a türelmükkel. Búcsúzóul ígéretem szerint Moliére után egy másik francia gondolkodóval is összevitatkozom. Foucault, a francia fizikus ingájával bebizonyította, hogy a Föld saját tengelye körül forog. Talán az ő idejében még meg is állta a helyét ez a törvény, itt Sajtoskálon azonban immáron hetedik éve mondanak csődöt a fizika egyetemes törvényei.

 

Itt ugyanis évente egyszer - ahogyan ma is - minden a sajt körül forog?"- mondotta és leszögezte még, hogy az ősszel a parlament elé kerülő hungarikumokról szóló törvényben is kiemelt szerepe lesz a sajtoknak, hiszen a magyar gasztronómia vékony, ám igen ízes szeletéről van szó. Megemlített azt is, hogy néhány hónap múlva pályázatokkal is segítik a kisebb gazdaságokat, így a tejfeldolgozással foglalkozókat is.