PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

130 milliós fejlesztés valósult meg Oszkóban

  nyomtatási kép

Az eső sem rontotta el a 660 lelkes Oszkó ünnepét: vasárnap avatták a felújított templomot, orvosi rendelőt, művelődési házat, játszóteret és pihenőparkot.

V. Németh Zsolt   szülőfalujában uniós és hazai pályázati forrásokból megvalósult  több mint 130 millió forintnyi fejlesztésnek örülhetnek.  Az ünnep a gyönyörűen felújított Szent György templomban kezdődött, ahol áldást követően a  szentmisét dr. Veres András celebrálta. A főpásztor példaértékűnek nevezte a helyiek összefogását, akik másfél millió forintnyi adományt adtak össze, így a tetőcsere, a villámhárító rendszer rekonstrukciója és a templom előtti támfal megerősítése mellett a templom homlokzata is megújulhatott a közel 27 milliós Eu-s vidéki örökség megőrzéséhez igénybevehető  támogatás révén.

Az avatás a templommal szemközt lévő épületben folytatódott, ahol könyvtárból, színházteremből, teleházból, korszerű kiszolgáló helyiségekből  álló Integrált Közösségi Szolgáltató Teret alakítottak ki 48 és fél milliós EU-s támogatás segítségével. A teljesen akadálymentesített épület mögötti területen játszótér és pihenőpark épült, padokkal, asztalokkal és szökőkúttal 16 milliós támogatással. Az öt település lakóit szolgáló, leromlott állapotú, műszakilag elavult  körzetközponti orvosi rendelő is kívül-belül megújult: a felújítás és akadálymentesítés mellett parkolóhelyeket is kialakítottak, és hét korszerű diagnosztikai orvosi eszközt is vásárolhattak a 23 millió forintos pályázati támogatás segítségével. A felújított létesítményeket Hosszú Zoltán polgármester mutatta meg a vendégeknek.

 

Elsőként V. Németh Zsoltnak, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának, aki oszkóiként jól ismerte a régi épületeket.  Ő ünnepi beszédében utalt is arra, hogy hajdanán  ifjú  amatőr színjátszóként és zenészként  a mai színházterem helyén lévő kultúr-színpadán lépett fel először a világot jelentő deszkákra. Szólt az életünket örökre meghatározó közösségi terekről; az óvodáról, iskoláról, templomról. Elmondta, tán megbocsátható, de számára az országban megvalósult 634 IKSZT-s beruházáson túl ez a hatszázharmincötödik a legkedvesebb

."? A megújult létesítmény Csoóri Sándor szavait juttatja eszembe: "Látnunk kell egymást, hogy láthatók legyünk, hallanunk egymást, hogy hallhatók." Az új IKSzT épp erre ad lehetőséget: látni, hallani egymást, találkozni, tájékozódni, együtt gondolkodni, véleményt cserélni?.A legfejlettebb technika sem pótolja a találkozást ember és ember között "- mondotta többek közt V. Németh Zsolt, úgy   is mint a térség képviselője, és erős közösségi  összefogást, pezsgő életet kívánt a helybélieknek.

A megyei közgyűlés képviseletében Kovács Ferenc elnök gratulált az falu közösségének  a fejlesztésekhez.


Az új, illetve felújított létesítményeket dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg, aki ebéd előtt

megjegyezte: azt kívánja, hogy a megszépült Szent György templomba minél többen, a felújított orvosi rendelőbe viszont minél kevesebben járjanak. Az oszkóiak örömében a hegyháti kistérség többi településének vezetői és lakói is osztoztak.

(VN nyomán)