PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Interaktív Falumúzeumot adtak át Kiscsőszön

  nyomtatási kép

A megelevenedő kiscsőszi múzeum az új életre kelő magyar vidék jelképe - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szombaton Kiscsőszi Pajtafesztiválon az Interaktív Falumúzeum átadásakor. Itt, Kiscsőszön nem a rideg üvegfelületeké a főszerep, nincsen korlátok és kötelek, amik megmutatják, milyen közel merészkedhetünk a kiállított tárgyakhoz. Nincs kísérteties csend, nincs naftalin illat. Van ellenben kémény - ahol füstölődhet a sonka, ló - amit le szabad csutakolni, tehén - amit meg lehet fejni és persze népzene - amire lehet táncolni - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Élő, kipróbálható, használható lett a kiscsőszi falumúzeum. Modern szóval mondva: interaktív - ami azt jelenti, hogy nemcsak ő mutat, ő mesél, de mi is kérdezhetünk tőle, válaszolhatunk neki, játszhatunk vele. Úgy gondolom, ez a múzeum sok kisgyereknek lesz a vidéki pótnagypapája és pótnagymamája, akit meglátogathat hétvégén és a nyári szünetben. Aki ezer titkot tud a vidéki életről, s aki a kedvéért mindezt meg is mutatja.

Ebben a múzeumban nem mondják, hogy "ne nyúlj hozzá", hogy "mindent a szemnek", meg hogy "tedd hátra a kezed". Ezért a látogató nem érzi magát idegennek, s az ismeretlen tárgyak és folyamatok hamar közeli ismerősévé válnak. Itt élményeket kap, amit elvisz majd haza is. Mesél róluk a barátaiknak, akik maguk is útra kelnek, hogy megnézzék a falumúzeumot. Mesél majd róla a gyerekeinek is, akik ezáltal könnyebben megértik országukat és kultúrájukat, végső soron önmagukat.

Úgy gondolom, a vidéknek épp a múltjában, épp a hagyományaiban rejlik az, ami a jövőjét fényessé teheti. Jó példa erre a kiscsőszi Interaktív Falumúzeum, aminek jelképes átadása alkalmából búcsúzóul Juhász Ferenc A múzeum szerelme című művét idézném:"Én hiszek a múzeumok értelmében. Értelmében és hivatásában. Hivatásában és szépségében. (?) Én hiszek bennük, mert nemcsak a jövőben hiszek, de hiszek a múltban. A múzeumok éppúgy az élet jelentései, mint a természet, mint a társadalmak, mint az ember" - zárta a gondolatsort V. Németh Zsolt.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program vidéki örökség megőrzése pályázatán nyert több mint 33 millió forintot a múzeum megvalósítására. Az avatóünnepség a Kiscsőszi Pajtafesztivál egyik kiemelt programja volt. A népművészeti, zenés rendezvényen fellépett V. Németh Zsolt zenekara, a vasvári Kármentő Népzenei Együttes is.