PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

X. Nemzetközi Fazekastalálkozó Magyarszombatfán

  nyomtatási kép

A hétvégén immár tizedik alkalommal rendezték meg Magyarszombatfán a Nemzetközi Fazekas Találkozót és a Fazekas Napokat. A rendezvényt V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg, aki kérdések sorával kezdte köszöntőjét:

Tudják-e, mit jelent az a szó, hogy bokály? Hogy miért lábas a lábas? Tudják-e, hogy az agyagművességet miért hívják kerámiának? Hallottak-e a habánokról? Meg tudják-e mondani, hogy mióta használnak fazekaskorongot? Hogy mire való a szilke? Tudják-e kik voltak a kontárok? Ha igen, akkor bizonyára nem először járnak itt. Ha fogalmuk sincs, akkor viszont a lehető legjobb helyen járnak!

 Egy keramikus honlapján találtam ezt a sok kérdőjelet, s örömmel nyugtáztam, hogy nemcsak kérdések vannak, akadnak még olyanok is, akik meg tudják őket válaszolni. Itt, Magyarszombatfán például bármelyik portán - tette hozzá.

Sok mindenért hálásak lehetünk nekik: amiért életben tartják ezt a hagyományt, amiért betekintést engednek nekünk mesterségükbe és mindenekelőtt a cseréptepsiben sült tökös mákos ízéért. De ne csak a hasunkra gondoljunk. A Fazekas Napok forgatagában jusson eszünkbe az is, amit a Veleméri-völgyi fazekasok történetéből megtanulhatunk.

Széchenyi István mondta egyszer derűlátón: "Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk. Kevés olyan helyet ismerek, ahol ezt olyan ötletesen valósították meg, mint ezen a tájon. Amikor az itt lakók rájöttek, hogy ebbe a kemény, terméketlen agyagos földbe bizony nehéz belevágni a kapát, nem hagyták annyiban, nem adták föl.

Azt mondták, "ha nincsen búza, vagyon fazék, adnak azért"¸ s rátaláltak arra a kiegészítő kenyérkeresetre, amit ma ünneplünk. A népmesei furfangos fazekas ezért válaszolhatott büszkén, amikor a cár megkérdezte tőle: "Hát a családodat el tudod-e tartani?" "Eltartom bizony" - mondta. "Pedig se nem szántok, se nem boronálok, s fagy sem árt énnekem."

Az életrevaló fazekasoknak azt kívánom én is, hogy ne ártson nekik se a fagy, se a hőség, se az idő múlása. Hogy minden nehézségre találjanak megoldást, hogy hosszú időkig életben tudják tartani a hagyományaikat, hogy évről-évre egyre többen, egyre alaposabban ismerkedhessünk meg csodálatos mesterségükkel - mondta V. Németh Zsolt.