PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Kézműves ház nyílt Orfaluban

  nyomtatási kép

A Rába-vidéki Szlovén nap keretében Kézműves házat adtak át Orfaluban. A műhely a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Szomszéd a szomszédhoz projektje támogatásával valósult meg. A ház a jövőben műhelymunkák, táborok, kulturális programok helyszíne lesz, illetve a szlovén nyelv és kultúra megőrzését, a határ menti területek együttműködését szolgálja majd. Az átadón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

Sok helyen a falak és a határok akadályt, elválasztást jelentenek. Sokan úgy gondolják, hogy a falak és a határok elénk állnak, bezárnak minket. Azonban Orfalu az élő példa arra, hogy ezeket az elválasztó vonalakat tekinthetjük érintkezési, kapcsolódási pontnak is - mert minden falon és határon nyithatunk egy ajtót. Ilyen ajtó a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program, és azon belül a Szomszéd a szomszédhoz projekt.

Hogy az itteniek mivel küzdenek a határok ellen, hogy hogyan sikerül nekik ajtót nyitni a falakon, arra Ancsel Éva ad magyarázatot: "Minden szeretet fölkelés. Minden falak és minden határok és minden végességek ellen. Szelíd, de leverhetetlen fölkelés." Ebből a határokkal szembenő, határokon átívelő szeretetből jött létre az orfalusi tájház, s most a Kézműves ház is.

Mindkét épület jó példa arra, hogy a falakat nemcsak akadálynak, nemcsak elválasztásra használhatjuk. A falak arra is alkalmasak, hogy körülbástyázzák, megvédjék mindazt, ami fontos számunkra: a tárgyi emlékeinket, a közös értékeinket, hagyományainkat, mesterségeinket, nyelvünket és kultúránkat. Ebben segítenek majd a Kézműves ház falai.

Itt, Orfaluban azonban nemcsak megőrizni akarják ezeket az értékeket, hanem életben tartani is. Ezért nyitottak ajtót a ház falára. Ezen a nyitott ajtón keresztül bejöhet mindenki, aki maga is nyitott a szlovén nyelvre és kultúra, a kézművességre, az alkotásra. "Keresd, művész, a magányt, művet foganj s befejezz;de hogy élvezd alkotásod, ahhoz társakat keress."- mondta Goethe. Az orfalusi kézműves ház mindkettőre lehetőséget ad. Csöndet, hűst és magányt biztosít a művésznek, lehetőséget az elmélyülésre és az alkotásra. De ha a művész úgy akarja, a találkozáshoz, a megmutatkozáshoz is teret biztosít majd táborok és kulturális rendezvények formájában.

Kívánom, hogy Kézműves ház minden művésze és látogatója elmerülhessen itt a saját világában, és találkozhasson mások világával. Kívánom, hogy ők legyenek azok, akik alkotásukkal, érdeklődésükkel segítenek megőrizni és összekapcsolni a különböző értékes világokat - zárta köszöntőjét az államtitkár.