PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A közös célok áthidalják a nyelvi különbségeket: francia-magyar önkormányzati találkozó

  nyomtatási kép

A telefon, az internet, a tévé, a rádió nem tudja pótolni annak a jelentőségét, amikor néhány ember egy asztalhoz ül, és személyes beszélgetésbe kezd - üdvözölte V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a III. Francia-Magyar Önkormányzati Találkozó vidékfejlesztési szekciójának résztvevőit.

Az, hogy leültünk egymással tárgyalni, már önmagában jelképes. Az együttgondolkodás, a közös célok és törekvések ma áthidalják a nyelvi és kulturális különbségeket - tette hozzá az államtitkár.

A Francia-Magyar Kezdeményezések (INFH) és a Francia Nagykövetség közösen szervezte meg a III. Francia-Magyar Önkormányzati Találkozót. Az INFH 1994 óta dolgozik a két ország  kapcsolatának elmélyítésén. A felek közös érdeke a mezőgazdaság fejlesztése, így számos egyezség született a két minisztérium, illetve a francia és a magyar agrárkamarák között. A találkozó vidékfejlesztésről szóló szekciójának résztvevőit V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte.

A fórum két területen kívánta elősegíteni a tapasztalatcserét. Az egyik a mezőgazdasági termékek helyi értékesítése, melyre számos új gyakorlat alakult ki Franciaországban. Ezek célja a termelők jövedelmének növelése, de vannak olyan kezdeményezések is, amelyek a hátrányos helyzetben lévők megsegítését szolgálják. A másik terület a LEADER-csoportok közötti együttműködés erősítése, amit jól szolgálhat a már meglévő magyar-francia önkormányzati kapcsolatok kiaknázása.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)