PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 11. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Értékmentés Csesztregen

2011. július 01. 21:18:11  nyomtatási kép

A csesztregi önkormányzat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból nyert csaknem 53 millió forintos támogatást Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítására. Az IKSZT feladata, hogy változatos információs és közösségi szolgáltatásokat nyújtson az alacsony lélekszámú településeken élőknek. Az épület átadásán V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott avatóbeszédet.

 

Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Polgármester Asszony! Kedves Csesztregiek!

Az ember életében vannak meghatározó terek. Mindannyian emlékszünk azokra a tájakra, terekre, épületekre, ahol életünk valamely fontos eseménye történt. Ki ne emlékezne az óvoda kapujára, ahol ő maga vagy gyermeke szorongva lépett be az első napon? A padra, ahol olyan jóízűt beszélgetett a rég nem látott baráttal? A templomra, ahol kimondta az igent? Az erdőre, ahol számháborúzott?

 

 

A csesztregieket például bizonyára ezer élmény és emlék köti a Kerka patak partjához, a Szabadidő Parkhoz, a XIII. századi templomhoz. Sőt, azt gondolom, hogy aki itt nőtt fel, annak Csesztreg minden szeglete, minden utcája, minden épülete őrzi egy-egy lépését, tettét. Azok a terek, amelyekhez közös élményeink kapcsolódnak, különösen fontossá válnak számunkra. Az óvoda, az iskola, a templom. A nagymama kertje - ahol összegyűlt a család, a vendéglő - ahol a barátainkkal találkoztunk, vagy épp a színpad - amelyen közösen álltunk.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként az országot járva azt tapasztalom, hogy annál erősebb és összetartóbb egy-egy közösség, minél több közösségi helyszíne van, minél több teret ad a találkozásra. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy támogassuk ezeknek a közösségi épületeknek a megtartását, felújítását és gyarapítását. Erről szól az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér program, amelynek keretében most új értelmet nyernek, új szerepet kapnak Csesztregen a volt rendőrségi szolgálati lakások és a KMB iroda.

 

 

Úgy gondolom, az IKSZT pályázat fontos érdeme, hogy a régiből épít újat, hogy értékmentésre sarkall. Megtanít az öreg, üres, omladozó épületekre lehetőségként tekinteni. Valahogy úgy, mint a padlás című musical szereplői, akiknek első gondolata az volt: "Ez egy ócska padlás, ez is csak olyan, mint a százezer másik, Iszonyú piszok van és semmi sem látszik!" De aztán beismerték, hogy "ez a padlás jó padlás", mert a tér azzá változik, amivel megtöltjük.

A csesztregi IKSZT-t ezért megtöltötték mindennel, ami a modern kor kihívásaihoz és a közösség megtartásához szükséges: eszközökkel, információval, helyiségekkel a találkozáshoz és a rendezvények lebonyolításához. Eddig ért a tervezők, a kivitelezők, a vezetők keze.

 

Ettől azonban még nem kell életre egy épület. Most a csesztregieken a sor, hogy megtöltsék a teret tartalommal. Lendülettel, érdeklődéssel, ötletekkel, találkozásokkal. Ha így tesznek, bizonyára ez a tér is bekerül azok közé, ahol közösséget összetartó szálak egyre szorosabbra fonódnak, és azok közé a terek közé, amelyeket emlékükben őriznek.

Azt kívánom, sose felejtsék el, hogy miért jött létre a csesztregi IKSzT. Emlékeztessék Önöket a Padlás szereplői:

"Mert kell egy hely, hol minden szellem látható! Mert kell egy hely, hol minden szólam hallható. Mert kell egy hely, hol nem fáznak a csillagok. Mert kell egy hely, hol emlékünk majd élni fog."