PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A LEADER JÖVŐJE

  nyomtatási kép

 

Győrváron zajlott a Nyugat-dunántúli Régió Helyi Vidékfejlesztési Csoportjainak Regionális Találkozója, melynek témája a gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldását segítő LEADER Program jövője volt. A tanácskozást követően- ugyanezen helyszínen - kezdődött a nagysikerű pálinkafesztivál rendezvény.

 A fórumot a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület szervezte. A meghívottak között volt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is, aki így köszöntötte a megjelenteket:

 

Hölgyeim és Uraim!

Köszönöm a meghívást, és tisztelettel köszöntöm a Nyugat-dunántúli regionális fórumon a térségek országgyűlési képviselőit és a régió akciócsoportjainak kollégáit, elnökségi tagjait.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként üdvözlöm a régió kezdeményezését,        

ami arra irányul, hogy a LEADER program jövőjéről minden helyi érintett szereplő együtt gondolkodjon. Úgy gondolom, hogy a mai fórum résztvevőinek minden hozzászólása, kérdése, kritikája, ötlete és jó példája hozzájárul nem csak a helyi és a regionális sikerekhez, de a magyar vidék ügyéhez, sőt az európai uniós vidékfejlesztéshez is.

A Vidéki térségek Európai Chartája már 1996-ban kimondta, hogy a "város és vidéke közös sorson osztoznak". Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: "A falu, a vidék nem a múlt, hanem a jövő ígéretes forrása."

 

 

 

 

 

 

A vidék ügye tehát napjainkban egyre nagyobb szerepet kap az európai és állami gondolkodásban.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt mondta: "Aki nem tudja, melyik kikötőbe tart, annak nem lehet jó széljárása." Ennek szellemében megalkottuk a 10 évre szóló Nemzeti Vidékstratégiát. Uniós, állami és minisztériumi szinten tehát megfogalmazták-megfogalmaztuk már a céljainkat és az elérésükhöz szükséges stratégiát, de ezeket az intézkedéseket a helyi akciócsoportok tudják majd megtölteni tartalommal.

A LEADER program egy lehetőség, rajtunk áll, hogy mire használjuk, mivé formáljuk. Hogy egy-egy régiónak, térségnek melyek az erősségei és a gyengeségei, mire tud építeni és min kell javítania, azt azok tudják legjobban, akik ott élnek. Épp ezért úgy gondolom, hogy az állami és európai célokat is az ő tapasztalataikra alapozva, az ő véleményüket összegezve kell megfogalmaznunk, és akkor biztosan jó irányba fogunk haladni.

Bízom benne, hogy a Nyugat-dunántúli regionális fórum sok hasznos, építő gondolattal gazdagítja majd a LEADER jövőjéről szóló elképzeléseinket- fejezte be  mondandóját az államtitkár.