PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 3. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Megélhetést ad a Kemenespálfai Szent Pál Szociális Központ

2011. június 30. 09:00:00  nyomtatási kép

Negyven tartósan munkanélküli, megváltozott munkaképességű ember ellátásáról és megélhetéséről gondoskodik a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász irányításával kialakított rehabilitációs központ.

Kemenespálfán egy eddig üresen álló, egyházi tulajdonban lévő iskolaépületet újítottak fel, hogy betölthesse ezt a célt. A Szent Pál Szociális Központot V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át.

Pontosan ma 111 éve született Antoine de Saint-Exupéry, A kis herceg írója. Az ő gondolata jól szemlélteti a régi épületek varázslatos átváltozását: "Egy sziklahalom megszűnik sziklahalom lenni, mihelyt akár csak egyetlen ember is úgy tekint rá, hogy benne katedrálist lát" - idézte köszöntőjében az államtitkár.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál ezzel a tekintettel néztek a megüresedett épületekre, és ugyanakkor a munkanélkülivé vált, megváltozott munkaképességű emberek sorsára is. Mindkettőben láttak még lehetőséget. A jó szándékok találkoztak, megsokszorozták egymás erejét, s ezekben a szociális rehabilitációs központokban öltöttek testet - tette hozzá.

V. Németh Zsolt elmondta, Magyarországon 700 ezer megváltozott munkaképességű ember él, ami a gazdaság számára nagy lehetőség. Hazánkban mindössze 12-15 százalékos a foglalkoztatottságuk, miközben nyugaton 40 százalékuk dolgozik. Talán nincs is annál nagyobb segítség, mint mikor lehetővé tesszük valaki számára, hogy többé ne szoruljon segítségre, sőt, értékes munkájával ő maga is tudjon segíteni. Magyarország újjáépítéséhez mindenki munkájára szükség van - ezt vidékfejlesztésért felelős államtitkárként is látom. Azt azonban magánemberként, magamon és környezetemen érzékelem, hogy minden embernek igénye, hogy hasznos munkát végezzen - folytatta a gondolatot az államtitkár.

Kemenespálfán felismerték ezt, és megadták a segítséget, hogy mihamarabb elérhessük az egyéni és közösségi célokat. Dicséret illet meg mindenkit, aki Szent Pál Szociális Központban dolgozik, és aki a Központ létrehozásán dolgozott. Ők nem csak egyéni sorsok újjáépítésében vettek részt, de a település, a közösség, a vidék, s így végső soron Magyarország alakításában is. Ahogyan a már idézett Exupéry mondta: "Embernek lenni pontosan annyit jelent, mint felelősnek lenni. Érezni, hogy a kővel, melyet lehelyez, a világot építi tovább" - zárta ünnepi köszöntőjét V. Németh Zsolt.