PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 11. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Magyar-kínai együttműködés a földügyi igazgatásban

2011. június 28. 14:20:00  nyomtatási kép

Együttműködési megállapodást írt alá V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Wang Shiyuan, a kínai Földügyi és Erőforrás Minisztérium miniszterhelyettese. A két ország a földügyi igazgatás területén fűzi szorosabbra a kínai-magyar kapcsolatokat.

V. Németh Zsolt a találkozón kifejtette: a magyar politika még Ven Csia-pao, Kína miniszterelnöke látogatásának bűvöletében ég, hiszen az áttörést hozott a két ország viszonyában. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is nagy reményekkel várta a találkozót a kínai Földügyi és Erőforrás Minisztérium miniszterhelyettesével.

Az elmúlt időszakban több említésre méltó esemény szolgálta a kínai-magyar agrárkapcsolatok fejlődését, néhány hónapja nyílt meg a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. libakeltető telepe Anhui városában. Áprilisban ült össze a két ország Mezőgazdasági Munkacsoportja Pekingben, több területen is együttműködési lehetőségeket találtak, például a gyümölcstermesztésben vagy a lótenyésztésben.

Az államtitkár beszámolt a magyar földügyi igazgatási rendszerről, melyre különösen büszkék lehetünk, hiszen Magyarországon 150 éve folyamatos az ingatlan-nyilvántartás. A földtulajdon értéke a rajta lévő jelzálog értékével együtt a nemzeti vagyon 60-65%-át is elérheti, ezért különösen fontos a földek hiteles jegyzéke. A magyar intézményrendszer erőssége, hogy egységes a térképi és a tulajdonjogi kataszter. A VM friss eredménye a múlt héten bemutatott Takarnet24 projekt, a Földhivatal Online rendszer fejlesztése. A program a nap 24 órájában hozzáférést ad az ingatlan-nyilvántartási adatokhoz.

Wang Shiyuan hangsúlyozta: Magyarország Kína egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere Közép-Európában, mégis ez a két ország első szakminisztériumi szintű találkozója. Az együttműködési megállapodás a magyar és a kínai minisztérium összefogásának fontos alapja. A miniszterhelyettes elmondta azt is, Kína egyik legnagyobb problémája, hogy gyorsan fejlődő gazdasága a jó minőségű, mezőgazdasági művelésre alkalmas földeket is elfoglalja. A nagy lélekszám miatt fontos a földek biztonsága és mezőgazdasági művelésben tartása, amihez szükség van a nyilvántartás informatikai fejlesztésére. Kiemelte: Magyarországnak sok és jó tapasztalata van a földek regisztrálása és felmérése terén.

V. Németh Zsolt és Wang Shiyuan ezután aláírták az együttműködési megállapodást. A kooperáció olyan szakterületeken valósul meg, mint a földmérés, a térképészet, az ingatlan-nyilvántartás vagy a földrendezés. A felek tanulmányutakat, közös konferenciákat, szemináriumokat szerveznek, képzési programokat és tanfolyamokat indítanak szakértőiknek. A szerződés három évre szól, és bármikor meghosszabbítható.

(Forrás: kormany.hu - Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)