PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 7. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Pálinka Jövőképe Országos Fórum

2011. június 17. 08:00:00  nyomtatási kép

Fontos, hogy Magyarországnak legyen egy vezető terméke, amely olyan nagy élőmunka igényű ágazathoz kapcsolódik, mint amilyen a gyümölcstermesztés - emelte ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Pálinka jövőképe című országos fórumon tartott előadásában csütörtökön.

 A pálinkafőzés így nemcsak a hagyományok őrzését szolgálja, de munkahelyeket is teremt. V. Németh Zsolt hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy a sörgyártással és a pálinkafőzéssel foglalkozó mikrovállalkozások is kaphassanak támogatást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP). A tárca már keresi a módját, hogy kiterjessze a támogatható vállalkozások körét.   

Az államtitkár elmondta azt is, hogy megváltoztak a minőségi elvárások a pálinkával szemben, ma már nívós italokat fogyasztunk. Míg régen a lehullott gyümölcsből készítették a párlatot, ami takarékossági szempontokat szolgált, manapság a legjobb termésből főzik a pálinkát. A minőségi gyümölcspárlatot előállító kereskedelmi főzdék érdeme, hogy a legkiválóbb éttermekben is megtalálható már ez a hungarikum. A bérfőzés azzal, hogy elérhető áron állítja elő a terméket, biztosítja, hogy a pálinka nemzeti ital legyen, amit az egész országban fogyasztanak. A magánfőzés a hagyományőrzés is egyben.  

A pálinkafőzés és -fogyasztás mélyen gyökerezik a magyar kultúrában, és ezer szállal kötődik a magyar vidékhez is. Elég egy pillantást vetni népi hagyományainkra vagy a pálinka-elnevezések sokszínűségére, és láthatjuk: a korlátozás ellenére a pálinkafőzés nem hivatalos, népi formáját az egész magyar nyelvterületen máig ismerik és gyakorolják - mondta V. Németh Zsolt, utalva arra, hogy a jövedéki törvény tavalyi módosításáig magas adót kellett fizetniük a magánfogyasztásra szánt gyümölcspárlatot készítőknek is. Az államtitkár hozzátette: a pálinka fogyasztása még a főzésnél is elterjedtebb a magyar vidéken, mélyen beágyazódott a mindennapok és az ünnepek hagyományaiba.

V. Németh Zsolt ismertette: Magyarországon 550 bérfőzde működik, a kereskedelmi főzdék száma 86. Utóbbiak 2010-ben összesen 1,26 millió liter pálinkát főztek, magánfőzésről összesen három bejelentés érkezett. 

A fórumot a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara szervezte azzal a céllal, hogy erősítse a pálinka, mint hungarikum Magyarországon és határainkon túl elfoglalt kitüntetett helyét. A program szakmai támogatói a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület, a Gyümölcspálinka Főzők Országos Egyesületeinek Országos Szövetsége és a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete voltak.

 (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)