PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 14. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Buzsáki Pünkösd

2011. június 14. 09:00:00  nyomtatási kép

Néptánccal, népdallal, főző- és borversennyel ünnepelték a Pünkösdöt Buzsákon, a Tájház udvarán. Kara Lajos polgármester meghívására V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket:

"Az ünnepek érkezését illatok, ízek, izgatott készülődések (?) jelezték. Ezeknek a nevezetes időszakoknak először a színét jegyeztem meg (?). A pünkösd skarlátszín volt, csapkodó, élő, remegő piros, mint a kályhatűz, hajladozó lángnyelvei közé képzeletem bomló orgonaágakat, bazsarózsát és tajtékos fellegeket festett." - Szabó Magda így emlékszik vissza gyermekkora Pünkösdjeire.

A Pünkösd itt, Buzsákon majd? 400 kilométer távolságra és majd? 90 évvel később is ugyanolyan színes, mozgalmas, élettel teli és izgalmas, ahogyan az írónő visszaemlékezésben. Köszönöm, hogy a buzsáki pünkösdi forgatagnak magam is részese lehetek.

Aki a mai napon itt van, akár hallott róla, akár nem, nehezen hiszi el a népmondát, miszerint Buzsák neve a bú-zsák kifejezésből ered.  Hiszen láthatóan a buzsákiak pünkösdi zsákjában búbánatból van a legkevesebb. Nem is igen férne bele, hiszen az itt élők beleraktak abba minden szépet és jót, ami az évszázadok során Pünkösd ünnepéhez hozzákapcsolódott: ember és természet megújulását-megfiatalodását, szépséget, bőséget, szerelmet, ízeket, illatokat, néptáncot, népzenét.

A régiek tudták -  és itt, Buzsákon ma is emlékeznek: Ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. Meg kell pihenni a nagy nyári munkák előtt, ünnepelni kell az életet. A lányoknak hajnalban meg kell fürödni a harmatban, hogy szépek maradjanak. A legényeknek pünkösdi rózsát kell tenni a kiválasztott leány ablakába. A barátoknak komatálat kell küldeni egymásnak, a falunak pünkösdi királyt és királynőt kell választani.

Szép örökséget kaptunk az elődeinktől szokások, hagyományok formájában. Kapaszkodnunk is kell két kézzel ezekbe az örömteli ünnepekbe, hogy átsegíthessenek a hétköznapok nehézségein.

Pünkösd napja minden évben elérkezik, de az igazi ünnep csak akkor jön el, ha együtt hívják, várják az emberek. De akkor valóban eljön, és megfűszerezi ételünket, borunkat, énekünket és táncunkat. Aki nem hiszi, kóstoljon csak bele a mai buzsáki rendezvénybe, és örüljön Balassi Bálint költőnkkel együtt annak, hogy újra itt van:"Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje / Mindent egészséggel látogató ege /Hosszú úton járókat könnyebbítő szele"