PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 3. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Az összetartó közösségekre építhet Európa

2011. június 08. 10:00:00  nyomtatási kép

Látnunk kell egymást, hogy láthatók legyünk, hallanunk egymást, hogy hallhatók - ez a Csoóri Sándor-i gondolat bújik meg minden közösségi tér kialakítása mögött. Szívesen is idézem, valahányszor IKSzT-avatásra kerül a sor. A mai napon azonban különösen gazdag tartalommal telítődnek a költő szavai, hiszen a megszokottnál többen érkeztünk Borsod-Abaúj Zemplén megyébe, azért hogy lássuk, hogy meghallgassuk egymást.- mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Hangonyban, a közösségi ház avatásán.

Az átadó az Európai Unió vidékfejlesztési igazgatóinak egri ülését kísérő program része volt. Ezért jöttek el Európa vidékfejlesztési igazgatói, az Észak-Borsodi LEADER Egyesület képviselői és Hangony lakói is. Hiszen végső soron erről szól minden találkozás: meglátni, meghallani egymást. Legyen az a találkozás egy nagy nemzetközi tanácskozás, vagy egy település meghitt ünnepe - folytatta az államtitkár.

Ahhoz, hogy megismerjük egymás gondolatait, megvitassuk egymás ötleteit, megoldásokat találjunk a közös problémákra, mindenekelőtt találkoznunk kell. Ezért igyekezett Magyarország az Európai Unió soros elnökeként minél több lehetőséget teremteni a találkozásra, eszmecserére, önmagunk megmutatására és mások megismerése. Ugyanezt a lehetőséget nyújtja minden közösségi esemény és minden közös tér is.

Utóbbiaknak az egyik legújabb, legmodernebb formája az, amit Integrált Közösségi Szolgáltató Térnek hívunk. Az IKSzT-k megfelelnek a mai kor kihívásainak. Korszerű eszközökkel, felszereltséggel várják a betérőket, hozzásegítenek a gyors tájékozódáshoz és kapcsolatteremtéshez. Ugyanakkor kapcsolódnak a múlthoz, a hagyományokhoz is, hiszen rendszerint öreg, jól szolgált épületek újulnak meg, alakulnak át új közösségi térré - ahogyan itt, Hangonyban is történt.

Azokon a településeken, ahol felújítják és élettel töltik meg a közösség tereket, ott a közösségek is megújulnak, megerősödnek. Ahol több találkozásra nyílik lehetőség, ott több szállal kötődnek egymáshoz az emberek, s ezek a finom szálak tartják össze közösségeket. Ezekre az összetartó erős közösségekre építhet a magyar vidék, arra egész Magyarország, arra pedig a többi színes tagállammal együtt: egész Európa. - Láthatja, aki vet egy pillantást a hangonyi kéznyomatokra, melyek helyi és országos tiszteletben álló személyek mellett nagykövetek, diplomaták látogatásának emlékét is őrzik.

Ezért kívánom a hangonyiaknak, hogy ne hanyagoljanak el egyetlen lehetőséget sem a találkozásra, s hogy ebben nyújtson nekik segítséget saját nyitottságuk és érdeklődésük mellett az Integrált Közösségi és Szolgáltató tér nyitott ajtaja is - zárta köszöntőjét V. Németh Zsolt.

A vidékfejlesztési igazgatók kétnapos konferenciáját Búsi Lajos helyettes államtitkár nyitotta meg, aki elmondta: a mostani ülés fő célja a tagállamok közötti együttműködés erősítése, a közös érdekek összeegyeztetése. Az információk és a szakmai tapasztalatok kölcsönös megosztása, a tagállamok és a szomszédos országok közös fellépése is rendkívüli jelentőséggel bír.

Délután a konferencia résztvevőit az Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület kulturális programokkal és helyi termékek kóstolójával látta vendégül Hangonyban. Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér átadása után a vendégek - az államtitkár, az Európai Bizottság és a 27 tagállam képviselői - kezeik agyag lenyomatával örökítették meg látogatásukat az épület "Európa-falán".

Az esti gálavacsorán V. Németh Zsolt mondott pohárköszöntőt a konferencia résztvevői előtt egy szépasszonyvölgyi borospincében, majd együtt zenélt a fellépő citerazenekar tagjaival.

(Forrás: kormany.hu)